Београдској хроници Златни беочуг

У Народном позоришту у Београду уручен је Златни беочуг за 2015. годину. Међу добитницима је и редакција Београдске хронике и сниматељ РТС-а Бранко Пелиновић.

Међу добитницима Златног бечуга је и редакција Београдске хронике РТС-а која је добила посебно признање за трајни допринос култури.

Златни беочуг за 2015. годину, који 45. пут додељује Културно-просветна заједница Београда, уручен је лауреатима на свечаности у Народном позоришту у Београду.

Присустне је поздравио генерални секретар КПЗ Београд Живорад Ајдачић нагласивши да је Златни беочуг признање за заокружене духовне вредности и достигнућа, подсетивши да творци те награде Васко Попа, који је дао и име награди, Радомир Стевић Рас и Јевта Јевтовић.

"Ако би се поређала сва имена досадашњих добитника ове награде, видело би се да је то именик најуспешнијих, а књига састављена од текстова образложења за награду представљала би својеврсну савремену енциклопедију културе, уметности и науке Србије", рекао је Ајдачић.

Председник КПЗ Београда Милован Витезовић рекао је да се "налазимо у шездесетој годишњици културно просветних заједница Србије и Београда, створених да буду најдемократскији покрет културе који ће обједињавати све културне институције и удружења", али се трећину тих година те две заједнице боре за опстанак.

Витезовић је подсетио на речи Васка Попе када је 1968. примао у Бечу Аустријску државну награду за европску књижевност: „Примам ову награду у првом реду као похвалу песништву мога народа и његовом језику. Песништво Срба од својих почетака до данас представља значајан органски незаобилазан део европске књижевности".

Искористио је свечаност уручења награде коју је створио Васко Попа и у име КПЗ Београд покренуо предлог да се великом песнику подигне споменик на Теразијама.

Изванредни Златни беочуга за животно дело припао је џез трубачу, композитору и аранжеру Душку Гојковићу и књижевнику Рајку Петрову Ногу.

Архиву Југославије, Београдском сајму књига и Филолошкој гимназији додељен је Изванредни Златни беочуг.

Златни беочуг за трајан допринос култури уручен је новинарки и књижевници Јасмини Ани, ансамблу "Тамбурица 5", рок музичару и кантаутору Момчилу Бајагићу Бајаги, књижевнику Браниславу Вељковићу, редитељу Михаилу Вукобратовићу, књижевном критичару проф. др Радивоју Микићу.

Награђени су и филмски продуцент Мирослав Могоровић, драмски уметник Марко Николић, Основна школа "Васа Чарапић" (Бели Поток), уметнички фотограф и сниматељ РТС-а Бранко Пелиновић, вајар проф. др Драган Раденовић, ресторан "Мадера", професор књижевности др Бошко Сувајџић, Факултет за културу и медије и Фестивал духовне музике "Хорови међу фрескама".

У име награђених захвалио је Рајко Петров Ного истакавши да "бити беочуг у ланцу културног континуитета, културне сабраности и саборности, значи имати самосвест да си честица у српском океану смисла, то значи знати да си, макар и мала спона с којом се тај низ на окупу држи. А можеш бити и алка у ланцу бесмисла", додао је Ного.

"Вама је позната организована работа у данашњој српској култури. Прво се висока књижевност изједначи са тривијалном. Затим се тривијална промиче у центар, а висока на маргину. Ако та работа дуго траје, а траје, ето свакојаких распамећења. Ето жељене промене свести и идентитета. Ето нових поносних људи који кличу: Онај сам који нисам. Ето себемрзитеља који су, како би рекао ловћенски јасновидац, заробили себе у туђина", упозорио је Ного.

Посебна признања за трајни допринос култури Београда додељене су емисији Београдска хроника РТС-а, Илустрованој Политици и телевизији Студио Б.

Годишња награда КПЗ Београда припала је акцији "Негујмо српски језик" Секретаријата за културу града Београда, Филолошког факултета у Београду и Библиотеке града Београда.

Градски секретар за културу Владан Вукосављевић је, захваливши на признању, рекао да је акција непретенциозно замишљена као акција будилица која скреће пажњу на проблеме опште језичке културе и писмености, али реакције и похвале које су уследиле су их уверили да простора за неговање српског језика има и превише.

Вукосављевић је нагласио да су циљеви акције да буде подстицај свим институцијама које се баве језиком да се активније укључе и да у простор, обично намењен индустрији спектакла и забаве, као што су телевизијски спотови, продре битка за српски језик.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару