Вербић: Ускоро Национални оквир квалификација

У наредних неколико месеци биће завршен Национални оквир квалификација, најавио је министар просвете Срђан Вербић након округлог стола организованог на ту тему.

Срђан Вербић је рекао да су у изради оквира квалификација укључене школе, ресорна министарства, привреда, Национална служба за запошљавање, односно све заинтересоване стране.

"Морамо да омогућимо сваком послодавцу који је у дилеми да ли је рецимо мастер исто што и магистар раније, да знају где да то виде, где то пише", рекао је Вербић.

Национални оквир квалификација јасно ће дефинисати шта сваки појединац може и зна да уради у пољу квалификација за коју је завршио школу и, према речима Вербића, није исто што и шифарник занимања.

"У данашње време када су људи мобилнији и много чешће мењају послове више није важно шта су завршили, већ шта знају да раде", нагласио је Вербић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин подсетио је да је Национални оквир квалификација последњи пут рађен 1990. године и да до данас Србија функционише са истим занимањима.

"Време је да утврдимо систем квалитета, шта тачно значи које занимање и да обезбедимо предвидивост школовања", рекао је Вулин и додао да је тржиште оптерећено различитом понудом и потражњом и да више људи тражи посао, него што се нуди радних места.

"Добро је да на овај начин обезбедимо извесност образовања и знања која могу омогућити лакше долажење до посла", рекао је Вулин.

На тај начин ће се, како каже, омогућити и онима који се школују да знају које вештине могу да им обезбеде да на најбржи начин дођу до радног места.

"Ово је наш начин да одговоримо изазовима времена и европским интеграцијама и да наша знања и вештине усагласимо са знањима и вештинама других земаља", закључио је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару