НУНС и НДНВ: Постављање питања је обавеза новинара

Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине саопштили су да новинарка РТВ Војводине Светлана Божић Краинчанић није прекршила ниједну правну, етичку или професионалну норму када је на конференцији за новинаре постављала питања премијеру Александру Вучићу.

Новинарка РТВ је на недавној конференцији за новинаре Вучићу поставила питање Иницијативе младих за људска права која је непосредно пре конференције протестовала испред зграде Владе и тражила од Вучић одговори на питања шта мисли о политичком пројекту "велике Србије" и да ли се одриче политике коју је водио деведесетих година.

НУНС И НДНВ очекују да руководство РТВ Војводине реши настали проблем унутар куће и омогући Светлани Божић Краинчанић да настави да се бави својим послом без икаквих притисака или последица, укључујући повлачење решења о кажњавању.

"Обавеза је свих новинара, а посебно оних који су запослени у јавном сервису, да носиоцима државних функција постављају сва питања која су од интереса за грађане Србије", оценили су из два удружења.

Упозорили су и да медији не смеју да подлегну притисцима и атмосфери страха коју ствара власт и морају да заштите углед и професионални интегритет новинара.

"Инсистирамо да се директор РТВ Војводине Срђан Михајловић јавно извини Светлани Божић Краинчанић, али и свим новинарима и новинаркама РТВ Војводине који су годинама улагали много труда, знања и храбрости и створили од ове медијске куће пример јавног сервиса у служби грађана", пише у саопштењу.

И иницијатива „"Новинари не клече"“ затражила је од директора Јавне медијске установе РТВ Срђана Михајловића да одмах повуче и поништи одлуку о умањењу плате новинарки Светлани Божић Краинчанић, као и претходну одлуку о њеној суспензији.

Указујући да је одлука директора РТВ противзаконита, та иницијатива у саопштењу наводи:

"„Новинару не може престати радни однос, умањити се уговорена зарада или уговорена накнада за рад, нити се на други начин ставити у неповољнији положај због тога што је у јавном гласилу објавио истиниту тврдњу или изнео мишљење, као ни због тога што је своје мишљење изнео ван медија као лични став".

Иницијатива од Михаловића тражи да се извини новинарки Божић Краинчанић, као и да одмах поднесе оставку, а ако то не учини Управни одбор би, како сматрају, требало да га смени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару