Десет година рада Комисије за заштиту конкуренције

Комисија за заштиту конкуренције обележила је Дан конкуренције и 10 година рада, најављујући доношење новог закона који би омогућио ефикаснији рад тог тела, док је потпредседница Владе Србије Кори Удовички најавила да ће влада наставити са подршком унапређењу регулаторног оквира.

Председник Комисије за заштиту конкуренције Милоје Обрадовић рекао је да је Закон о заштити конкуренције усклађен са правилима и нормама ЕУ, али да ипак има одређених слабости, које проузрокују одређену правну несигурност и недоумице, због чега је неопходна његова промена.

"Отворићемо широку расправу како бисмо дошли до најбољих решења и идеја, које би резултирале предлогом квалитетног новог закона о заштити конкуренције, који би омогућио ефикаснији рад Комисије", рекао је Обрадовић.

Рекао је да Комисија улази у нову етапу рада носећи добра искуства и знања из претходних 10 година, да јој сигурно предстоје нови изазови, али да су одлучни да уз рад и усавршавање дају допринос изградњи модерног и ефикасног тржишта.

"Много је урађено за протеклих 10 година, током прве деценије постали смо препознатљиви по стручности, независности и ауторитету. На добром смо путу да Комисија по респектабилности достигне тела која у неким државама постоје деценијама пре нас", рекао је Милојевић, додајући да верује да још увек постоји значајан простор и потреба за даље унапређење институционалних капацитета Комисије.

Удовички је у име Владе Србије изразила снажну подршку раду и функцији коју Комисија има, наводећи да је Влада орна и вољна да настави подршку и унапређењу регулаторног оквира.

"Пут у ЕУ је важан за Србију сам по себи и Комисија је за то пример. Изузетно је важно да таква институција постоји, без обзира на крајњи исход нашег пута ка ЕУ и да се активност и утицај Комисије прошире", навела је Удовички.

Као највећи изазов је оценила изградњу пословног амбијента који ће бити пријемчивији, који је продуктиван, посреднички, који ствара и даје потребне услове за ослобађање креативне енергије и инвестиционе смелости.

Удовички је рекла и да је проблем у обезбеђењу конкуренције улога јавних предузећа.

Уз напомену да ће ова влада, а и следећа, решити предузећа у реструктурирању, која су били актери нелојалне конкуренције због помоћи државе, Удовички је рекла да се то сад завршава, али да остаје питање комплетирања трансформације јавних предузећа.

"Неопходно је да се развије свест о томе да није јавно предузеће експонент државе и друштвеног интереса, па има понекад право на монополске привилегеије. Нема, монопол је штетан за друштво ко год да га спроводи", рекла је Удовички.

Стефен Худолин из Делегације ЕУ у Србији каже да је Србија уз континуирану подршку ЕУ далеко догурала у заштити конкуренције.

Истиче да су прописи у Србији коју регулишу ту област у великој мери усклађени са правилима ЕУ.

Председница скупштинског Одбора за привреду Александра Томић рекла је да је Србија кренула новим путем када је у питању политика заштите конкуренције.

"10 година рада једне институције делује као релативно кратак период да би сумирали резултате, али показује да крајњи циљеви иду на добробит читаве заједнице и да је та институција постала један од важних стубова када причамо о ефикасном тржишту", рекла је Томићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару