Како привући жене и младе у синдикате

Како привући жене и младе људе у синдикат и како их ангажовати, тема је семинара "Изградња моћи жена и младих", на коме су се окупили представници синдиката из земаља Југоисточне Европе и Централне Азије. Неки од њих дали су своје примере добре праксе.

У Словенији постоји синдикат за младе који окупља око две хиљаде ђака, студената и младих незапослених. Боре се за плаћање приправничког стажа у јавном сектору Словеније, а најважније им је да млади стекну осећај припадности синдикату.

"Увек смо на терену, покушамо да идемо на различите демонстрације, организујемо радионице за наше младе, јако смо активни на друштвеним мрежама и увек када неке документе креирамо увек питамо младе шта ти мислиш да је проблем, шта ти желиш да се промени", каже Желимир Станић из Синдиката "Млади плус" Словенија.

У Синдикату градитељства Хрватске има 10 одсто жена а четвртину чланова чине млађи од 35 година, који имају посебну секцију.

"Користимо друштвене мреже да бисмо што више проширили информацију да уопште постоји у Хрватској синдикат који би могао да да неки податак, правну заштиту. Имали смо игре младих", каже Ана Марија Видаковић из Синдиката градитељства Хрватске.

Млади у Србији углавном не знају која су њихова радна права и могућности синдиката. О томе уче на синдикалним семинарима и радионицама, а највећи проблем је што они најчешће раде на одређено.

"Постоји доза страха код самих радника да се учлане у синдикат и да се ангажују у синдикату јер чим се појавите као неки бунџија ви привлачите пажњу и онда постоји несигурност да ли ћете заправо и остати на том радном месту", сматра Снежана Карамарковић из Самосталног синдиката путара.

У Швајцарском синдикату грађевинарства и шумарства BWI пре десет година четвртина чланова биле су жене, а данас их је 55 одсто.

"У нашем синдикату имамо квоту, 33 одсто руководећих позиција морају имати жене, ја сам једна од њих. У нашем главном одбору од девет чланова четири су жене. И наш председник је жена", каже Рита Скиави из тог синдиката.

На тродневном семинару који је организовао швајцарски синдикат BWI учествовали су синдикати из више од 20 земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару