Шта једемо и колико имамо за извоз

Храна у Србији је здрава и безбедна, а српски произвођачи извозе квалитетне производе. Понекад се дешавају проблеми, али је важно да је Србија у тој области ускладила прописе са Европском унијом, речено је на скупу у Београду "Шта једемо", на којем су учествовали представници прехрамбене индустрије, регулаторних тела и државе.

Безбедност хране је глобални изазов, а домаће компаније све више воде рачуна о томе да потрошач буде задовољан и да из фабрике изађе здравствено безбедан и квалитетан производ.

Директорка производње у "Карнексу" Тамара Пењић каже да се то постиже, пре свега, заокруженим процесом производње, квалитетом сировина.

"Тиме, у склопу своје производње имамо фабрику сточне хране, сопствену фарму и фабрику за производњу готових производа. И пре свега имамо имплементирано значајан број стандарда", каже Пењић.

Производња хране је једини део домаће привреде који годинама има вишак размене. Њена безбедност је конкурентска предност. Питање је како користимо ту могућност.

Бошко Гавовић, генерални директор сертификационе куће ТМС, каже да је 10 милијарди извозни потенцијал пољопривреде Србије, према најновијим проценама.

"Ми користимо само три милијарде, тако да постоји могућност да искористимо тих седам милијарди додатног извоза. Ту говоримо о цифри од 4.000 долара по једном домаћинству", каже Гавовић.

Проблеми безбедности хране у Србији нису чешћи него у другим земљама, тврде у ресорном министарству.

"Да би били у потпуности сигурни увек препоручујемо да се прехрамбени производи купују на оним местима која су регистрована, јер су та места предмет наших службених контрола. Апелујем да се не купују производи мимо тржишта, на неким недозвољеним местима. То су они производи који се налазе у сивој зони", каже министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.

Инспекције надлежне за безбедност хране немају довољно запослених, па су честе реорганизације рада како би прехрамбени производи били здрави и безбедни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару