Патријарх: Ускоро обнова прве задужбине Стефана Немање код Куршумлије

Патријарх Српске православне цркве Иринеј каже да ће прва задужбина Стефана Немање у Куршумлији, манастир Свети Никола, ускоро бити у потпуности обновљен. Манастир Свети Никола саграђен је пре 850 година.

"Немањин манастир у Куршумлији Свети Никола има огроман значај. То је његова прва задужбина. Огроман је значај, јер је овде у Куршумлији од овог манастира почетак наше историје, културе и наше државе. Одавде је Немања почео да уједињује српска племена и ствара државу. Зато је овај манастир важан", рекао је патријарх Иринеј за агенцију Бета.

На иницијативу општине Куршумлија, формиран је и одбор за обнову те српске светиње, на челу са патријархом Иринејем.

Директорка републичког Завода за заштиту споменика културе Мирјана Андрић, која је и члан одбора за обнову, рекла је да је општина Куршумлија од тог завода добила сагласност за обнову.

"Током ове године могу да почну археолошки радови, а следеће конзерваторско-рестаураторски радови на цркви. Уколико се настави овим темпом, за неколико година можемо очекивати комплетну обнову манастира. Куршумлија, али и цела Србија ће моћи да се поноси овим велелепним храмом",нагласила је Андрићева.

Председник општине Куршумлија Радољуб Видић рекао је да су локалне власти и раније покушавале да покрену иницијативу за обнову Немањиног манастира, али да никада до сада није наишла на разумевање, нити је до сада успела да добије сагласност надлежних институција.

"Одлучили смо се на овај крупан корак да се одужимо Стефану Немањи и да сачувамо оно што нам је оставио. Општина Куршумлија је издвојила значајна средства за обнову манастира Свети Никола, али очекујемо и значајне донације", навео је Видић.

Видић је истакао да су поједини радови на обнови манастира већ почели. План је да тај манастир потпуно оживи и да се врате монаси.

Манастир Свети Никола у Куршумлији, прва Немањина задужбина, саграђен је пре 850 година. Од манастира Високи Дечани старији је 170 година, а од Пећке патријаршије 180 година, колико и од најстаријег дела готичке уметности, светски чувене катедрале Нотр Дам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару