Удовички у посети општини Аранђеловац

Потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе боравила је у посети Аранђеловцу, где је јутрос дочекала запослене у општинској управи и разговарала са њима.

Удовички разговара са председником општине Аранђеловац Бојаном Радовићем, а у фокусу је тема колико је та локална самоуправа спремна за примену одредбе Закона о општем управном поступку од 8. јуна, где је предвиђено да управе више не траже грађанима податке из службене евиденције које већ поседују - уверења о држављанству, крштенице.

Органи ће сами морати да размењују податке из службене евиденције и то представља уштеде и у времену и у новцу за грађане.

Потпредседница владе нагласила је да се све то ради да би се од управе направио сервис грађана и привреде и рекла да жели да разговара са грађанима, како би стекли поверење и постали истински контролори датих обећања и испуњења законских обавеза.

Удовички је нагласила да је за две године ове владе извршено је неупоредиво више инспекцијског надзора над радом локалних самоуправа, у поређењу са владом до 2012.

Навела је да је успостављено се много више сарадње и тиме се затварају процепи који су се дешавали услед недостатка сарадње међу инспекцијама.

Удовички је приликом посете општини Аранђеловац рекла новинарима да се интензивно ради на обуци инспектора, али и да битне одредбе Закона о инспекцијском надзору воде до кључне промене односа, те да постоји питање пуне примене Закона о инспекцијском надзору од 30. априла.

"Још до потпуне промене односа међу инспекторима није дошло, али видимо много више сарадње и тиме се затварају процепи који су се дешавали услед недостатка сарадње међу инспекцијама.

Додала је да се омогућава размена информација међу инспекцијама, како би се заснивала на анализи ризика. "Од 30. априла инспекцијски надзор мора да се ради плански. Биће потребно време да све инспекције достигну капацитет да буду квалитетније", рекла је потпредседница владе.

Истакла је да, на нивоу локалних самоуправа, још није задовољна тиме до које мере је промењен однос, и између републичких инспекција и локалних самоуправа, локалних инспекција и грађана и сматра да мора да буде више сарадње, партнерства, да се унапреди пракса.

"Потребне су информације, обуке, више инспектора, појачавање контроле над њиховим радом, све то захтева време. Али, радимо на томе и напредује се", рекла је Удовички.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару