Подршка локалним самоуправама у збрињавању избеглица

Фондација Ана и Владе Дивац представила пројекат подршке локалним заједницама у одговору на избегличку кризу, који ће се одвијати у периоду од 18 месеци, уз подршку Америчке агенције за међународни развој.

Председница Управног одбора фондације Ана Дивац је рекла да је пројекат усмерен на оснаживање општина у збрињавању избеглица.

Фондација ће организовати обуку за ванредне ситуације и у грантовима за набавку опреме, рекла је Ана Дивац и додала да је криза донела неке нове прилике за све у земљи.

Директорка мисије УСАИД Аза Ел-Абд је подсетила на слику полицајца на југу Србије који држи избегличко дете, оценивши да је то сада неизбрисива слика о Србији.

Директорка мисије УСАИД је рекла да ће програм фондације Дивац бити фокусиран на локалне заједнице у којима су избеглице, али је упозорила да је дугорочна одрживост решења за збрињавање избеглица у Србији у рукама народа Србије и њихових лидера, додајући да организације грађанског друштва и влада треба да раде заједно.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић је рекао да се у Србији сада налази око 1.000 избеглица који испуњавају услове за азил у Европској унији, а који не желе азил у Србији јер верују да ће некако доћи до земаља западне Европе.

Цуцић је рекао да је Србија током кризе на најбољи начин развила толеранцију, унапредила систем за ванредне ситуације и ојачала позицију у преговорима о приступању Европској унији.

"Ово је велика криза и велика несрећа која је задесила ове људе, али се показала и као прилика да се као друштво мобилизујемо и веома је важно да тако наставимо, а овај пројекат је пример тога", рекла је министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички.

У Србији не сме да превладава став да се од државе очекује да уради све што је од друштвеног интереса како неке локалне самоуправе раде, рекла је Удовички.

Државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић је оценио да су влада и невладин сектор у случају избегличке кризе деловали заједно.

Владин и невладин сектор имали су заједнички став да треба помоћи тим људима, рекао је Иванишевић и додао да неке локалне самоуправе нису у стању да се саме изборе са кризом због чега је Србији и даље неопходна помоћ међународне заједнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару