Преиспитивање антифашистичких вредности

У масовном бомбардовању градова Југославије 6. априла 1941. страдао је велики број људи, а материјална штета била је огромна. Данас, поједини историчари оцењују да нас је то много коштало. Многи се, ипак, одлучно противе преиспитивању антифашистичког наслеђа.

Дан велике трагедије. Одмазда за велики обрт 27. марта 1941. Београђани су рекли не фашизму и зато су страдали. Преиспитивање антифашистичких вредности седам и по деценија касније, недопустиво је, сматрају социолози.

 

"Мислим да се вредност антифашизма оспорава због тога што смо кратког памћења и што не постоји култура сећања кад бисмо се сетили да је 50 милиона страдало у Другом светском рату од те злочиначке и расистичке идеологије онда би очигледно мало другачије гледали на нашу позицију која се веже за антифашизам а коначно какав је то наш идентитет, ко смо ми без антифашизма, без борбе против фашизма", каже социолог Ратко Божовић.

"Шести април треба сагледати као резултат тог лавирања између фашизма и традиционалног савезноштва. Ако меримо данашњим мерилима и посматрамо то као неки антифашистички гест, дакле, одбацивање тројног пакла и прикључења силама  Осовине онда је скупа цена плаћена зато што је Београд разорен и Југославија је просто поробљена", каже историчар Бојан Димитријевић.

Рехабилитовање генерала из Другог светског рата за многе је знак прекрајања прошлости. За друге враћање историје на место где је заустављена.

"Данашња Србија нема разлога да се стиди рехабилитицаије ни генерала Михаловића а ни судског процеса у коме ће се утврдити право стање око генерала Ннедића. Дакле генерал Михајловић је био човек који је водио покрет отпора, други покрет отпора. То није био онај покрет који је победио на крају Другог светског рата али то је био легалан покрет отпора", каже Димитријевић.

Чини се да је антифашизам на мети деснице која јача готово у целој Европи.

"Опасна је та ситуација, десничаркса орјенација, када тег на тој ваги саме стварности иде превише према десно. Бојим се да је изгубљена равнотежа и већ смо у неравнотежи у односу нормалне околности и на нормлну историју. Ја мислим да ми имамо проблем са истином, када би имали способност да се суочимо са истином, мислим да бисмо боље памтили шта се догодило", каже Божовић.

А оно што историски записи сигурно сведоче јесте да је у Алеји страдалих у шестоаприлском бомбардовању сахрањено 1.992 Београђана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару