Владика шумадијски Јован о цркви Томислава Николића

На званичном сајту председника Србије објављено је саопштење поводом писања недељника НИН, од 24. марта, а у којем се, како се наводи, председник Србије Томислав Николић, између осталог, "паушално и неосновано" оптужује да пере савест и паре, само зато што гради Цркву Светог Димитрија у Бајчетини.

Наводи се и да је тим поводом реаговао владика шумадијски Јован писмом овом недељнику које, међутим, никада није објављено.

"Оправдано је посумњати да је текст, који је касније пренео дневни лист Блиц, намерно пласиран са циљем дискредитације људи који су у њему поменути, а највише председника Србије. И то у предизборној кампањи Српске напредне странке, којој он жели победу!", наводи се у саопштењу.

Пошто НИН и Блиц, како се наводи, нису нашли за сходно да објективно обавесте јавност и објаве одговор владике шумадијског Јована, на сајту председника Србије објављена су сва три текста с циљем да се грађанима пружи прилика да се сами увере у то шта је истина, а шта су злонамерне конструкције и подметања.

Напомиње се да је текст у НИН-у објављен 24. марта под насловом "Зашто политичари граде цркве – перу и паре и савест".

Текст је пренео лист Блиц, а тек када се прочита одговор владике шумадијског Јована, може да се схвати прави смисао и намера аутора текста, наводи се у саопштењу Прес-службе председника достављеном и медијима.

Реагујући на текст из НИН-а, владика шумадијски Јован подсећа да су из те епархије на захтев НИН-а послали списак нових задужбинских цркава, од 90-их година прошлог века до данас, са именима задужбинара и одговорима на питања тог недељника о томе да ли су цркве осликане и на који начин се обично врши избор фрескописаца као и мозаичара, да ли је сагласно канонима Цркве да нови ктитор који је жив буде насликан у цркви; да ли у светоотачким списима или неким другим важним документима постоје сведочанства која упућују на закључак да ће онај ко гради цркве бити помилован Божјом милошћу, те да ли ће добити опроштај грехова, као и да ли је уобичајено да у таквим црквама постоје крипте за сахрањивање задужбинара.

"Мада смо се више пута уверили да на овај начин можемо бити увучени у писање текста који је већ за нечије потребе уобличен, сматрали смо да НИН још увек не припада таквим 'новинама', односно да је ваша намера да пишете текст о црквеном задужбинарству искрена. Нажалост, уверили смо се у супротно", написао је владика шумадијски Јован.

Владика скреће пажњу да су у тексту објављеном у НИН-у одговори Цркве уметнути у чланак чији је циљ да, како се наводи, покаже "да је градња храмова од политичара, али и уопште, најчешће резултат и извор сваковрсних злоупотреба, при чему за то не пружате никакве доказе, изузев, на почетку, описа како се то наводно ради".

Владика шумадијски Јован је написао и да не улазећи у однос недељника према Николићу, Марковићу, Илићу, Гашићу и Пелевићу, он жели да нагласи да су те личности за Цркву првенствено православни хришћани.

"Господин Николић је први председник Републике који у новијој историји Србије подиже храм као своју задужбину. То је чињеница која заслужује истицање и памћење", навео је владика шумадијски Јован.

Владика је у писму НИН-у истакао да је, с обзиром на то како су одговори Цркве на питања недељника стављени у функцију "финансијско-правне магле црквеног задужбинарства", те с обзиром на чињеницу да се НИН бавио писањем само о црквама у изградњи претежно оним које подижу председник Николић и Драган Марковић, који није био ни поменут у питањима НИН-а, очито да о црквеном задужбинарству као актуелној појави нисте намеравали ни да пишете.

У писму владике шумадијског Јована се по тачкама анализира писање НИН-а на ову тему, те поручује да је његово да, како каже, нарочито у Великом посту, свако треба да се замисли над својим делима, али и над својим речима, а поготово над одговорношћу за писану реч која се заиста све више губи у магли.

"Ми ћемо се, у сваком случају, дубоко замислити, уколико следећи пут добијемо питање од новинара НИН-а", навео је владика шумадијски Јован у писму које, како стоји, тај недељник никада није објавио.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару