Продаја таксених марки, без провизије и чекања

Првог дана од почетка продаје таксених марки у судовима продато је скоро 3.000 марки, а наплаћена такса у износу од око 170.000 динара, рекао је министар правде Никола Селаковић.

Продаја таксених марки у апоенима од 10 до 5.000 динара почела је јуче, рекао је Селаковић истичући да ће на овај начин грађани бити ослобођени не само плаћања провизије банкама и поштама приликом уплате судске таксе, већ да ће уштедети своје време које је било потребно за чекање на шалтерима.

Селаковић је, након обиласка зграде у којој је смештено парнично одељење Првог основног суда у Београду, заједно за директором ЈП "Пошта Србије" Миланом Кркобабићем и вршиоцем функције председника тог суда Наталијом Бобот, указао да је употреба судских таксених марки један од видова рационализације у раду правосудних органа.

"То је рационализација у корист странака, адвоката, људи који имају потребе да свој посао пред судом завршавају, а на овакав начин праве уштеду и свога времена и свога новца", рекао је Селаковић.

Најавио је да ће се Министарство правде и у наредном периоду трудити да максимално рационализује функционисање правосуђа и да отклања и најмањи разлог за незадовољство, који, како је навео, "некада може да буде довољан да човеку загорча и дан и посао и добар део живота".

"Ово је потез који указује да судство, јавно тужилаштво, министарства, па и јавна предузећа не постоје сами због себе и оних који су у њима запослени, него због грађана, јер је грађанин центар њиховог деловања и пажње", нагласио је министар правде.

Директор ЈП "Пошта Србије" Милан Кркобабић рекао је да ће у свим судским зградама у Србији бити по једна пошта, како би се обезбедила куповина и употреба таксених марки, без провизије.

Навео је да постоји 201 пошта за 260 судова, јер се у неким судским зградама налази по неколико судова.

"Имамо их девет и на Косову и Метохији и потпуно смо спремни да будемо на услузи грађанима", нагласио је Кркобабић.

Такође је истакао да је наплата таксених марки значајан приход који иде у пошту Србије.

"Тај приход се исказује као укупан приход Поште Србије, а онда као добит и потом се враћа у буџет Србије. Прошле године смо завршили са рекордних 3,1 милијарди нето добити. То иде у буџет и од тога ћемо плаћати и судије, просветне и здравствене раднике. На овај начин не губи се ниједан једини динар", нагласио је директор Поште Србије.

Такса у износу до 5.000 динара плаћа се у судским маркама, које су израђене у апонеима од 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 2.000 и 5.000 динара, а таксе у износу преко 5.000 динара плаћаће се у готовом новцу.

У оптицају се не могу појавити две исте таксене марке јер свака има свој јединствен бар код, тако да је искључена могућност злоупотреба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару