Ускоро паник-тастери у здравству

Здравствене установе у Србији у наредних неколико месеци добиће паник-тастере за шта ће се залагати Координационо тело за родну равноправност како би се жене у овом сектору заштитиле, рекла је потпредседница Владе и председница овог тела Зорана Михајловић.

Министарка је на састанку са потпредседницом Владе и министарком државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички и представницама Синдиката медицинских сестара и техничара Србије разговарала о проблемима са којима се на послу сусреће 63.000 медицинских сестара у Србији.

Осим паник-тастера медицинске сестре и техничари у Србији захтевају и да се повећа број запослених на тешким радним местима, да држава препозна високообразоване медицинске сестре да би оне биле плаћене у складу са својим образовањем, да сестре старије од 50 година не раде у три смене те да се на најтежим одељењима, попут одељења интензивне неге, након пет година рада уведе обавезна пауза од годину дана на лакшем радном месту.

Синдикат медицинских сестара и техничара Србије чини 95 одсто жена, односно 63.000 медицинских сестара.

Оне захтевају да 7.000 сестара које су високо образоване буду плаћене у складу са квалификацијама.

Високо образоване медицинске сестре тренутно не препознаје ни каталог радних места, јер их нема у шифарнику, што је проблем са којим се боре већ 13 година, поручила је председница овог синдиката Драгица Ћурчић.

Ћурчићева је указала и на хиперпродукцију здравствених кадрова због чега је, како је речено, неопходна рационализација у структури ових кадрова, али и боља политика државе у планирању потреба за овим образовањем.

Удовички је истакла да је проблем медицинских сестара познат и да се о њему разговара, као и да очекује да Закон о запосленима и зарадама у јавним службама и Закон о систему плата у јавном сектору реше то питање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару