Захтев за изручење радикала прослеђен надлежнима

Министар правде Никола Селаковић рекао је да је Министарство правде захтев Хашког трибунала за изручење троје радикала проследило надлежним органима који ће поступати у складу са законом.

Надлежни органи ће поступати у складу са законом, истакао је Никола Селаковић одговарајући на питање да ли предаја захтева за изручење троје радикала надлежним органима значи да неће бити изручења.

"Сваки државни орган ће поступати у складу са својим уставним и законским надлежностима", истиче Селаковић.

Хашки трибунал тражи да се ухапсе и изруче Вјерица Радета, Петар Јојић и Јово Остојић због непоштовања тог суда и застрашивања сведока у предмету против лидера СРС-а Војислава Шешеља који је прошле седмице првостепеном пресудом ослобођен свих оптужби.

Србија је у фебруару обавезана да на сваке две седмице извештава трибунал шта је урадила по питању његовог захтева, а у последњем извештају од 25. марта наведено је да тај случај чека одлуку Вишег суда у Београду.

Селаковић је такође рекао да жели да верује да ће привремене инстутуције на Косову и Метохији процесуирати случај бацања бомбе у спортској хали у Зубином Потоку.

На питање новинара како коменарише то што је"премијер Александар Вучић амнестирао случај бацања бомбе", Селаковић је рекао да се, "кад су у питању тешка кривична дела, па тако и овај тежи облик угрожавања сигурности, не пита појединац да ли жели или не жели да се неко гони".

Селаковић је рекао да је премијерова изјава политичка и да сведочи о његовој личној храбрости.

Вучић је тада Србима који су бацили бомбу поручио "нека им је богом просто" и истакао да ће се борити и за њих и њихове породице, те да им жели да буду срећнији и задовољнији него данас.

"Ова изјава председника владе показује само какав је он човек, како гледа на свој народ и да је спреман да опрости онима који су на нецивилизован и сраман начин спремни да ударе и на њега и на његову личност", рекао је Селаковић.

Министар је рекао да је Вучић председник владе и српског народа и да се у складу са тим понаша у сваком свом деловању и у свакој прилици.

"Горка чињеница са којом се сусрећемо сваки пут кад говоримо о Косову и Метохији јесте да наши органи кривичног гоњења од 1999. године тамо немају ни фактичку, ни формалну надлежност", рекао је Селаковић.

На спортску халу у Зубином потоку, у којој је у недељу, 3. марта, одржана конвенција СНС-а на којој је говорио Вучић, у ноћи између суботе и недеље бачена је експлозивна направа и пуцано из аутоматског оружја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару