Субвенције за покретање посла, ко не успе - дужан је да врати новац

До 18. априла незапослени могу да конкуришу за средства за самозапошљавање која додељује Национална служба за запошљавање. Посебан конкурс отворен је за незапослене Роме. Неопходно је да се прође обука, затим добар бизнис план и валидна документација, али и гаранција два жиранта, каже за РТС директор НСЗ Зоран Мартиновић.

За месец и по дана захтев за субвенцију од 180.000 динара, односно 200.000 колико може да добије особа са инвалидитетом, поднело је више од 1.800 незапослених. Међу њима је 37 особа са инвалидитетом и 35 Рома.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је један од важних услова да кандидат прође обуку за развој предузетништва.

"Услов је и да буде на евиденцији Националне службе за запошљавање најмање месец дана пре подношења захтева, што не важи за особе са инвалидитетом. Такође је важан и квалитетан бизнис план и документација", рекао је Мартиновић.

Такође, када кандидати стекну право на субвенцију потребно је да имају гаранцију два жиранта.

"Имајући у виду да су ово бесплатна средства, ми мора да имамо одређена средства обезбеђења. Сматрамо да су услови одговарајући, реални и да могу да их испуне сви који желе да се баве овим послом", рекао је Мартиновић.

Пракса показује да више од 70 одсто успе да опстане у послу и шест месеци после истека уговорних обавеза, а Мартиновић указује на то да су еваулуације показале да је ово један од најуспешнијих програма запошљавања.

"Свакако да један број има обавезу, то јест подлеже механизму за повраћај средстава уколико не испуни обавезе из уговора. Не можемо рећи да је тај број висок, али морају да врате средства јер су она намењена за програм запошљавања а не за друге облике", каже Мартиновић.

Свестан је да је за све оне који започињу бизнис неопходно увести и друге мере, како би се превазишли почетнички проблеми.

"Мислим да је држава дала повољне услове, свакако ове године сви који искорите ову субвенцију НСЗ имају могућност да запосле нове раднике и да им се рефундира порез и доприноси за још два запослена радника", истакао је Мартиновић.

Што се тиче апела да у првој години почетници буду ослобођени плаћања пореза и доприноса, Мартиновић каже да треба размишљати о свим механизмима који би могли да подстакну предузетништво.

"Међутим, они добију субвенцију довољну да у првих годину дана уплате себи порезе и доприносе", рекао је Мартиновић.

Што се тиче делатности, највише бодова доносе производња, занати и услуге.

"Али нису искључене ни друге делатности, што наравно зависи од броја пријављених лица", додаје директор НСЗ.

Ове године планирано је да се додели 3.510 субвенција за самозапошљавање од чега 160 за особе за инвалидитетом. Важно је рећи и то да више незапослених може да се удружи и конкурише са заједничком идејом, а да свако од њих добије новац.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару