Свечаном академијом обележен Дан студената

У Ректорату Београдског универзитета свечаном академијом обележен је 4. априла - Дан студената, а академци су указали да су највећи проблеми лош материјални положај студената, то што немају прилику да се усавршавају у иностранству, као и недовољна сарадња факултета и привреде.

Председник Савеза студената Београда Боријан Соковић сматра да је студентски стандард лош, као и да академци немају довољно прилика да се усавршавају и иностранству, бар не колико имају европски студенти.

"Недостаје нам практична примена знања, недовољно је праксе. Привреда нема довољну сарадњу са универзитетима и то би требало унапредити", истакао је Соковић Танјугу пред почетак академије.

Соковић је додао да је Закон о високом образовању зрео за промену и да је сада право време да се то учини, како би се уклонили остаци старог система студија.

Такође, Соковић је нагласио и да недостаје Национални оквир квалификација, да студенти пролазе студијске програме, стичу дипломе, али да тржиште рада не препознаје његову диплому јер није у шифрарнику занимања који се није мењао деценијама.

Студент проректор УБ Марија Радовановић указала је на проблем са бројем бодова који су потребни за буџет и да се студенти боре да остане 48 ЕСПБ бодова, док се у Србији не заврши систематска реформа закона о високом образовању.

"Радимо и компаративну анализу студијских програма, упоређујемо студијске програме у Србији и у другим земљама потписницама Болоњске декларације и дошли смо до закључка да је нашим студијским програмима неопходна модернизација", рекла је Радовановићева.

Додаје и да је потребна стандардизација уџбеника, као и да је потребно ускладити уписне квоте на факултетима са реалним потребама тржишта рада.

Уместо ректора УБ, студентима се обратила проректорка за међународну сарадњу Иванка Поповић која је рекла да студенти и наставници на факултетима тесно сарађују и да им студенти помажу у реевулацији ЕСПБ бодова, односно да ли је обим једног предмета описан одговарајућим бројем бодова.

Поповићева је навела да је улагање у високо образовање ниско у односу на земље у окружењу, а посебно на развијене земље.

"Постепено повећање је неопходно, да би дошло до одређеног помака, јер ми почињемо да стагнирамо", нагласила је Поповићева.

Наглашава да тренутни статус где постоје буџетски и самофинансирајући студенти не задовољава потребе и да би једно од решења можда било и постепено увођење још једне категорије - суфинансирања које се у региону показало као добар модел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару