Вулин: Ускоро тренажер за особе са инвалидитетом

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да ће Ауто-мото савез Србије ускоро обезбедити тренажер на којем ће особе са инвалидитетом учити да возе.

"Имаћемо тренажер, имаћемо простор и место где ће људи научити да возе, али онда идемо даље", рекао је Вулин на Научно-стручном скупу о испитивању возила у Београду.

Он је казао да је питање безбедности у саобраћају особа са инвалидитетом проблем који захтева системско решење на којем је потребно да раде не само Министарство рада, већ и сва друга министарства, али и друштву у целини.

"То је обавеза Србије на путу ка европским интеграцијама, али наш првенствени мотив јесте заштита и подизање квалитета живота најосетљивијих категорија друштва", рекао је он и додао да када особе са инвалидитетом уђу у аутомобил "више нису особе са инвалидитетом" већ учесници у саобраћају који морају бити безбедни.

Вулин је казао да уколико њихова безбедност остане не регулисана, биће угрожена не само безбедност особе са инвалидитетом, већ и других учесници у саобраћају.

"Не смемо посматрати људе по ономе што не могу, већ по ономе што могу. Особе са инвалидитетом могу да возе, могу да се крећу и треба да размишљамо шта је потребно да то буде могуће", рекао је он .

Председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Михаило Пајевић рекао је да је за безбедно учествовање особа са инвалидитетом у саобраћају неопходно предузети неколико корака, међу којима је повећање броја уграђивача ручних команди и признавање ручних команди као помагала чије трошкове ће држава рефундирати.

"Надам се да ће у наредном периоду поједноставити процедуре и да ће возила са ручним командама бити заведена у систем", казао је он.

Председник АМСС-а Мирко Бутулија рекао је да је циљ АМСС-а да олакша живот осетљивим категоријама друштва и да им омогући да безбедно учествују у саобраћају.

"Треба прилагодити возачку обуку и олакшати регистровање аутомобила са прилагођеним командама", рекао је Бутулија.

На научно-стручном скупу о испитивању возила одржаном данас на Београдском сајму двадесетак домаћих и страних стручњака представило је своје научне радове са новим, домаћим и страним техничким решењима, као и европску законодавну праксу која особама са инвалидитетом пружа могућност да безбедно учествује у саобраћају.

Скуп су, у оквиру BG car show сајма аутомобила, организовали су АМСС и Агенција за безбедност саобраћаја.

Родитељи болесне девојчије никоме ништа не дугују 

Министар Александар Вулин изјавио је да породица болесне девојчице из Карађорђева, којој је смањен износ износ туђе неге и помоћи, а којој је покрајински ПИО тражио да врати милион динара које је до сада добила, никоме ништа не дугује, јер је утврђено да код девојчице није дошло до умањења телесног оштећења.

Како је објаснио, јуче је републички ПИО фонд урадио медицинско вештачење и утврдио да није дошло до умањења телесног оштећења код девојчице, односно да је телесно оштећење 100 одсто и додао да ће о томе бити обавештен покрајински секретаријат.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је подвукао да то значи да породица никоме ништа није дужна и да неће морати да враћа никаве паре.

"Није добро што није дошло до побољсаја здравстеног стања девојчице, али је добро што је утврђено да породица неће морати да има никакве финансијске издатке", рекао је Вулин.

Поједини медији су пренели да је Слађани Свилар из села Карађорђево укинута туђа нега и помоћ за болесно дете.

Свилар је помоћ примала, од 2009. године, када је утврђено да њена кћерка има 100 одсто оштећења, али је на контроли 2014. утврђено оштећење од 70 одсто, и помоћ је умањена. Покрајински ПИО фонда сада тражи од Свилар да врати милион динара разлике које је добила у међувремену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару