Роми и даље суочени са дискриминацијом

У свету се обележава Међународни дан борбе против расне дискриминације. Иако је Србија похваљена за понашање током избегличке кризе, Роми се и даље суочавају са дискриминацијом.

Сан о фудбалској каријери и пут из Нигерије ка западној Европи пре 19 година непланирано се завршио у Србији. Њуман Еџике Нвангву и данас се сећа Београђанина који му је помогао када је остао сам, без новца, на београдским улицама.

"Рекао ми је да могу да боравим код њега, да могу да једем и да пијем колико хоћу, само да не може да ми нађе посао", каже Њуман Еџике Нвангву.

Од тада, каже, само лепе ствари је доживљавао у Србији. Међутим, с првим изазовом сучио се када се оженио Велиборком, јер су неки њени рођаци и пријатељи осуђивали тај брак. Односи су изглађени када су им се родила деца.

"Кад је Виолета кренула у први разред, деца су је вређала да је црна, Циганка, ружна, да има ружну косу, ружно презиме", наводи Велиборка Узур Нвангву и додаје да је њена ћерка ћутала и није хтела ништа да јој каже. "Ја сам после сазнала. Најжалије од свега тога – што је у свему томе била и једна учитељица, која је подржавала ту децу", истиче Велиборка.

Виолета и Мирко данас су омиљени међу вршњацима. На осуде, срећом, не наилазе мигранти који месецима пролазе кроз Србију. За наше грађане имају само речи захвалности, али своју будућност не виде овде. Због затворених граница су бесни, уплашени, депресивни.

"Уклопићемо се у друштво у које одемо. Нисмо дошли да им рушимо државу или да правимо проблеме, долазимо јер су нам животи угрожени. Ми се поносимо што смо Сиријци и муслимани", каже Шеза из Сирије.

Из Прихватног центра у Крњачи ресорни министар поручује да су држава и становништво својим ставом потврдили да нема предрасуда. Од 600.000 избеглица, колико их је прошло кроз Србију, њих 258 затражило је азил.

"О сваком ће бити донето одговарајуће решење у складу са законским решењима, али оно што је важно, сигурно неће бити дискриминисани на основу порекла, боје коже или религије", поручује министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Иако је однос грађана према мигрантској кризи за сваку похвалу, у цивилном сектору сматрају да је сада, када постоји могућност да избеглице дуже буду у земљи, изазов већи.

"Када улазите у исту продавницу, када излазите на иста места, када имате исте проблеме, можда се упознате са неким локалним становником, можда уђете у неку емотивну или другу везу. Постоји страх да се не понове проблеми попут оних у Бањи Ковиљачи, у Боговађи и у другим местима пре 2015", наводи Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

У јеку мигрантске кризе, Србија не сме да заборави ни проблеме Рома који се и даље сусрећу с дискриминацијом.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић наводи да се случајеви дискриминације јављају у образовању, приликом запошљавања, становања, пружања социјалних и здравствених услуга. Треба имати у виду да смо ми као читаво друштво и држава прошли кроз тежак период и да је многим грађанима материјални положај погоршан, додаје Јанковићева.

Међу ромском популацијом, најугроженији су Роми расељени с Косова и Метохије. Према истраживању УНХЦР-а, они су уједно и у најлошијем положају од свих рањивих група у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару