За лечење деце има новца у домаћим фондовима

Иако држава никада више новца није издвајала за лечење деце, и даље у медијима и на друштвеним мрежама имамо позиве да се хитно прикупи новац. У Националној организацији за ретке болести кажу да су потребе веће од броја реализованих захтева у оба фонда – и у Фонду за здравствено осигурање, и у Буџетском фонду основаном пре око годину дана, па ће се више радити на томе да о критеријумима и могућностима за упућивање у иностранство буду боље обавештени и родитељи болесне деце и лекари.

Да Радивој оде на операцију, упиши 139 и пошаљи СМС на 3030; Да Димитрије оде на рехабилитацију, упиши 143 и пошаљи СМС на 3030; Помози малој Андријани, упиши 141 и пошаљи СМС на 3030... То су само неки од апела организације "Буди хуман". И на сајту "Подржи живот" позивају се људи да помогну Драгани, Ивану, Анђели... А ако пошаљете СМС на 5757, 100 динара донирате за нашу децу.

У Националној организацији за ретке болести кажу да родитељи нису обавештени да такво лечење могу остварити путем неког од фондова – РФЗО, Буџетског фонда за лечење у иностранству, или неког од приватних.

"Друго, да се тражи експериментално лечење ниједан фонд то неће одобрити, или постоји лечење у Србији, а родитељи ипак желе да се дете лечи у иностранству", каже Марија Јолдић из Националне организације за ретке болести.

Прошле године, Фонд за здравствено осигурање издвојио је 505 милиона динара за лечење и дијагностику у иностранству. Одобрено је 306 захтева. Ове године, за 99 захтева издвојено је око 40 милиона динара, а планирана годишња средства су око 510 милиона. РФЗО покрива лечење из девет области и за око 60 индикација.

"Ја бих замолила све родитеље да прво виде са својим лекарима да ли су све могућности овде исцрпљене: ако јесу, да их прво упуте на наш фонд, а ако не, покривамо те индикације, ми ћемо их упутити на Буџетски фонд", рекла је Верица Лазић, вршилац дужности директора РФЗО.

Буџетски фонд тренутно располаже са 240 милиона динара, а на девизном рачуну је око 30.000 евра. Од оснивања одобрили су 56 захтева за дијагностику и лечење.

"Новац није проблем, држава за све то има новца. Један известан број људи, чија деца имају нерешиве проблеме, покушава да нађе модус да им помогне и то је потпуно разумљиво", каже директор Дечје клинике у Тиршовој Зоран Радојичић.

Марија Јолдић истиче да је Национална организација покренула линију помоћи у септембру.

"До сада се јавило 400 људи, а многи су питали за лечење у иностранству", рекла је Јолдићева.

Поред телефона за помоћ дежурају психолог, социјални радник и правник, тако да, за почетак, макар основне информације, савете, али и подршку, можете добити ако позовете линију за помоћ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару