Давалац коштане сржи некад само једна особа на свету

За неке облике леукемије један од начина лечења јесте и трансплантација матичних ћелија из коштане сржи. За оне који су болесни, одговарајући давалац некада може да буде и само једна једина особа на свету.

Фотографије из Стерилног блока, које су послали лекари шеснаестогодишњег Луке, коме је у среду урађена трансплантација матичних ћелија из коштане сржи, вероватно неће бити у његовом албуму иако је на њима забележен један важан тренутак. После трансплантације, Лука се опоравља. У Стерилни блок не може ни Лукин тата.

Славиша Лазић, Лукин тата, каже да се чује са Луком и супругом, али да не може до њега да дође. Очекује напредак.

"За сада то иде својим уобичајеним током, шта је урађено, први резултат видећемо након 15 дана, јер ћемо тада узети узорак крви. То је била 226 трансплантација oд оснивања стерилног блока у институту, a имамо троје деце којима је урађена трансплантација", каже начелница Стерилног блока у Центра за трансплантацију проф. др Драгана Вујић.

После дијагностиковања, лекари су утврдили да ни родитељи нити било ко из породице нису могли да буду донори. Одговарајући давалац није постојао ни у Националном регистру, у Светском регистру су пронашли потенцијалних 860 особа.

После свих анализа, Луки су одговарале ћелије само две особе.

У Националном регистру у овом тренутку је 5.500 донора, у Светском 25 милиона. У Институту за мајку и дете до сада су урадили 10 интервенција од несродног даваоца, у осам случајева донор је био из Светског регистра.

"Данас је једна девојчица отишла кући, та соба се припрема за дете које долази из Италије где је било на зрачењу, давалац је из свестког регистра и наредног петка радимо интервенцију", додаје Вујићева.

Сви који желе да буду даваоци коштане сржи, могу да се пријаве у неком од института за трансфузију широм земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару