Мигранти кренули пешке из Шида ка Хрватској, полиција их зауставила

Желећи да наставе пут ка Хрватској, од 120 до 150 избеглица кренуло је пешке из прихватног центра Шид ка ауто-путу. Србија демантује наводе да је на било који начин затворила границу с Македонијом.

Заустављени су у селу Адашевци, полиција мирним путем покушава да их врати у прихватни центар. Саобраћај је блокиран, мигранти седе на коловозу.

Према речима чланова међународних хуманитарних организација на терену, приликом заусављања је било одређеног гурања и комешања, али није било туче или примене силе.

Присутни полицајци незванично потврђују да мигранти нису били насилни.

Ситуација је мирна, мигранти су склоњени са пута, а око њих је распоређено око десетак полицајаца.

Воз из Хрватске којим хрватска полиција мигранте превози из Шида стигао је на железничку станицу током ноћи.

Из Србије је изашло више од шестсто миграната, а у прихватном центру је остало око 500.

Ноћас је у зимски привремени прихватни центар на периферији Суботице смештено 58 миграната, потврдио је за РТС Милимир Вујадиновић, шеф радне групе за мигранте града Суботице.

У међувремену је грчка полиција саопштила да је Македонија затворила своју јужну границу са Грчком за авганистанске мигранте, а да пропушта само држављане Ирака и Сирије.

Наводе македонских власти да је Србија учинила исто на својој јужној граници са Македонијом Србија демантује.

"Границе су отворене. Република Србија није ни на који начин затворила границу према Македонији, према Бугарској ни према било којој држави. Свако у складу са правилима која су успостављена од стране Аустрије и Словеније има права да се креће", каже министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је истакао да ће Србија наставити да се држи својих међународних обавеза и да ће свако ко затражи азил, без обзира на који је начин ушао у земљу, имати право да уђе у азилну процедуру.

''Да ли ће му азил бити одобрен или не то је друго питање које ће се решавати у складу са нашим и међународним законима'', рекао је Вулин.

У Прихватни центар у Прешеву је током ноћи је пристигло око 500 миграната. Они су у шаторима и павиљонима у прихватном центру провели ноћ. У току је њихова регистрација, а после добијања папира о боравку, настављају пут возовима и аутобусима ка Шиду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи