Читај ми!

Награда и признање за Арно Гујона

У понедељак, на Дан државности, одликовањима и специјалним медаљама председник Републике наградиће оне који су урадили много за земљу и народ. Један од њих је хуманитарац Арно Гујон.

Француз, али и Србин, Арно Гујон, много је урадио за српски народ на Косову и Метохији. Заволео је Србију, прешао у православну веру, оженио се и добио ћерку Милену, научио српски језик, добио српски пасош. За изузетне заслуге у области хуманитарних делатности, јер народу Косова и Метохија помаже дуже од деценије, добија медаљу. За важан догађај припрема свечано одело, али и наступ.

"То подразумева да вежбам мало како ћу да се обратим председнику Републике, то је велика част, велика одговорност, морам лепо да се обратим њему, медијима, можда и гостима ако се укаже прилика и зато вежбам тај говор, како би изгледало што је боље могуће", каже Гујон.

И не само због тога што треба да се обрати председнику, решио је да унапреди не само српски језик већ и говорничке способности јер, каже, тако на прави начин преноси оно што ради срцем.

"Било ми је потребно одређено време да савладам српски језик и даље га учим. Желим да се осећам се као код куће овде у Србији где живим већ четири године и не намеравам да одем одавде", објашњава Арно Гујон.

Гујон је један од малобројних који је свестан значаја умећа и вештине јавног наступа.

"На Западу свако ко се бави јавним пословима мора да прође курс реторике", објашњава професор Радован Кнежевић са Факултета драмских уметности у Београду.

Слободан Роксандић из Института за јавни наступ "Маин поинт" објашњава да успех умногоме зависи од начина на који представљамо себе и своје идеје, без обзира на то чиме се човек бави. 

"Уколико савладамо технике јавног наступа бићемо у ситуацији да вршимо утицај на друге својим говором и да делујемо самоуверено и сугестивно", истиче Слободан Роксандић.

Многи говорници вежбом су постигли врхунске резултате, чак и када им је полазна основа била ниска.

"То можете најбоље да видите на примеру америчког председника коме је свака реч посебно наглашена, праћена посебним гестом и погледом, о свему се води рачуна, можда сви треба да погледају филм 'Краљев говор', где човек који муца постаје врсан говорник", каже Кнежевић.

У понедељак, Арно Гујон можда ће бити једини који ће, за добијање медаље у Председништву Србије, бити комплетно припремљен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи