Матићева: Треба поставити границу између слободе и анархије

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже да за РТС да се мора радити на дигиталној писмености која подразумева да корисник интернета зна да користи савремну технологији али и да је свестан опасности које пруже. Додаје да Министарство ради умрежавање школа у академску мрежу.

Татјана Матић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да ће то Министарство у сарадњи са Министарством просвете и Академском мрежом Србије урадити велики пројекат умрежавања 1.700 школа у академску мрежу.

"Радимо то да би наша деца имала прилику да користе садржаје који су едукативног садржаја. Видећемо да ли могу да се прошире додатним садржајима на које би пристали и родитељи и наставници. Очекујемо да ће све ово бити у функцији од септембра ове године", каже Матићева.

Додаје да је усвојен Закон о информационој безбедности који ствара оквире за доношење стратегије о заштити деце на интернету.

"То је наредни документ који ће влада усвојити и можемо очекивати да буде у функцији од јуна, а надамо се и раније", истиче Татјана Матић.

Каже да се мора радити на дигиталној писмености.

"То не значи овладавање дигиталним вештинама. Ово подразумева да разумете и користите савремну технологији али и да сте свесни опасности које пружа", напомиње Матићева.

Каже да би сваки родитељ требало да зна границе до којих дете може да иде.

"Треба поставити границу између слободе и анархије, а битна је одговорност", сматра Матићева.

Каже да људи мисле да виртуелни свет није стварност, али да он постаје доминантна стварност.

"Битна је едукација о добрим и лошим странама интернета, рад са родитељима, са наставницима, где ће бити укључена и деца", додаје Матићева.

Истиче да се планира и оснивање националног центра за безбедност и заштиту на интернету.

"Сада ће и надлежни органи моћи да заштите децу и остале кориснике информационих технологија", напомиње Матићева.

Каже да је кроз законску регулативу могуће уредити и на наки начин контролисати коришћење друштвених мрежа, али истиче да забране нису доборо решење.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару