Читај ми!

Нови протест "Новинари не клече", додељени "Оскари" за стање у медијима

Протест под слоганом "Новинари не клече - Још сте нам остали дужни" одржан је испред зграде Владе Србије, а додељени су и "Оскари" заслужнима за актуелно стање у медијима.

У перформансу испред Владе Србије "Оскаре" су додељивали водитељ Игор Бракус и карикатуриста Марко Сомборац.

За цензуру и гашење емисија "Оскар" је добио премијер Александар Вучић за "Утисак недеље" а поред њега, номиновани су били и министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић за шутирање новинара, као и оглашивачи.

Министар културе и информисања Иван Тасовац добио је "Оскара" за "најмање учињено на пољу слободе медија" док је "Оскара" за животно дело поводом актуелног стања у медијима, добила Демократска странка.

Окупљени новинари истакли су да сменом министра одбране Братислава Гашића нису решени проблеми у медијима као и да је скупштинском расправом на ту тему, додатно понижена новинарска професија.

Како је оцењено на протесту, професионално извештавање јавности доведено је до изумирања.

Представници Иницијативе "Новинари не клече" раније данас предали су списак захтева за премијера Александра Вучића а на протесту су најавили да ће ускоро слични захтеви бити упућени и осталим релевантним институцијама у земљи.

Писмо са захтевима упућено је и министрима унутрашњих послова, рада и запошљавања, финансија, привреде, културе и информисања, као и потпредседници Владе Србије и председници Координационог тела за родну равноправност Зорани Михајловић.

У писму премијеру и ресорним министрима, затражено је да инспекција рада испита тврдње о присиљавању новинара да се учлане у Српску напедну странку како би задржали посао, као и наводе о злостављању запослених у појединим медијима.

Новинари од премијера и министара траже и да се испита који медији месецима не исплаћују зараде и под каквим уговорима раде запослени.

Иницијатива захтева од министра привреде Жељка Сертића да акције медија, чија приватизација није успела, буду подељене запосленима и да испита регуларност недавних приватизација.

Од министра финансија Душана Вујовића, окупљени у тој иницијативи, затражиће да спроведе контролу законитости доделе новца из буџета локалне самоуправе медијима.

Од министра унутрашњих послова Небојше Стефановића биће затражено да не коментарише истраге које су у току и да органи унутрашње контроле одмах започну истрагу о сумњама да су поједини новинари подвргнути незаконитој присмотри и праћењу.

Иницијатива ће затражити и да министар Стефановић истражи ко је и на који начин незаконито достављао појединим медијима податке из евиденције тог министарства.

Од министра културе и информисања захтеваће се да прати да ли су испуњени поменути захтеви и да уколико захтеви нису испуњени, инсиситира на њиховој реализацији.

Скупштина Србије је у петак, 5. фебруара разрешила дужности министра одбране Братислава Гашића због сексистичке увреде коју је упутио новинарки Б92 Златији Лабовић, када јој је рекао "да воли новинарке које лако клекну".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару