Које ће бити обавезе управника зграде

Предлог Закона о становању и одржавању зграда требало би ускоро да се нађе пред посланицима Републичког парламента. У новом Закону, ново је и занимање – професионални управник зграде. Свака зграда ће морати да формира скупштину станара и одабере управника. Уколико то не учини, локална самоуправа именоваће професионалног управника који ће о трошку станара водити рачуна о одржавању стамбене јединице.

Да ли ће досадашњег председника кућног савета заменити управником или ће упослити професионалца – одлучују сами станари. Ангажовање професионалца да "управља" зградом, тврде надлежни, боља је опција.

Виктор Кобјерски из Удружења за грађевинарство, индустрију грађевинског материјала и стамбену привреду истиче да председник кућног савета скупштине станара нема велике обавезе.

"Он има обавезу да одржава зграду у мери у којој може, а професионалац ће морати да предвиди све недостатке који су у тој згради, да на време види, сигнализира могућност падања фасаде или терасе, пропуштања крова, лошег рада лифта, он на време мора да обавести скупштину станара и реагује", рекао је Кобјерски.

О многим зградама већ брину професионални управници о трошку станара. Актуелним законом, међутим, нису прецизно регулисане њихове обавезе.

"Овај закон то мења. Тачно ће се знати ко може, да су то привредна друштва и предузетници који имају запослено једно лице, које је професионални управник, који је прошао обуку пред ПКС, добио лиценцу и одређена знања да би се бавио том делатношћу", рекла је помоћница министара грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Јованка Атанацковић.

Обука ће, према проценама у ПКС-у трајати месец дана, јер, како истичу, пред професионалним управницима је тежак и одговоран посао. Један од услова је четворогодишња средња школа техничког смера.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару