Читај ми!

Шабачки лекари помажу и у најудаљенијим селима

Шабачки Дом здравља формирао је пет екипа које по позиву обилазе пацијенте који живе на селу, а нису у могућности да дођу код лекара. Поред старих и непокретних, млади лекари посећују и особе које немају здравствено осигурање.

Код породице Пантелић из Метлића, лекар и медицинска сестра долазе већ неколико пута. Осамдесетседмогодишња Наталија срчани је болесник, а због недавне повреде кичме, тешко се креће. До сеоске амбулате која је удаљена седам километара, обично су је возиле комшије.

"Долазила су три пута та деца, и много ми је боље од кад су почели да ме долазе", прича Наталија.

Екипе које су формиране у пет највећих сеоских амбуланти на територији града Шапца, по позиву долазе до пацијента и у најудаљенијим засеоцима.

"Како да не значи, сваком нормалном човеку је довољно да дођу, у својој топлој соби да прими инфузију, да одспава, да му препишу терапију и лекове", истиче Живко Пантелић, такође из Метлића.

За три седмице, лекар Иван Стефановић и медицинска сестра Ружица Веселиновић који раде на пункту у Волујцу, у десет села, посетили су више од 80 углавном старих и тешко покретних особа.

"Они су врло захвални, и поред те терапије и прегледа, њима значи и једна леп реч. Да се поприча са њима, јер то су старији људи који често живе и сами, објашњава", објашњава Стефановић.

Ружица Веселиновић истиче да многи од њих живе у тешким условима.

"Овај пројекат је прилично заживео у овим крајевима, разуђено је становништво, углавном су јако стари непокретни људи који су у тешким животним условима, који немају никог ко би могао да им помогне", каже Веселиновићева.

За пружање здравствене заштите у кућним условима на сеоском подручју, запослено је 12 лекара и медицинских сестара које плаћа град Шабац. У плану је да се најсиромашнијима, обезбеде и бесплатни лекови.

"У наредној фази и тај део ће бити заступљен где ћемо омогућити најугроженијима да добију медикаменте и помагала која ће омогућити становништву да имају исте услове лечења као и у граду", истиче члан Градског већа града Шапца Бранко Вујковић.

Додају и да је за овај јединствени пројекат, интересовање пацијената велико. Процена Дома здравља је да у шабачким селима живи око 8.000 људи који немају здравствено осигурање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару