Поjaчане мере обезбеђења у здравственим установама

Скоро месец дана прошло је од убиства медицинске сестре Љубинке Петровић, коју је у шабачком Дому здравља, на радном месту, усмртио пацијент. После тога, Министарство здравља је покренуло иницијативу за измену Кривичног закона, формирало Комисију за безбедност здравствених радника, а ради се и на томе да у здравственим установама обезбеђење буде боље.

Слика трагично настрадале Љубинке Петровић и даље опомиње. После тог злочина, у шабачком Дому здравља, не чекајући да држава промени регулативу, увели су такозвану шабачку процедуру.

На сваки вербални или физички напад, здравствени радник подноси пријаву, а уколико је оправдана, поступак код надлежних покреће Дом здравља, а не као до сада – запослени. У међувремену, ту установу чешће обилази и полиција.

Медицинска сестра Славица Божић каже да има дивних пацијената, али и оних који не схватају да морају да сачекају.

Грађани кажу да су сви на неки начин исфрустрирани и незадовољни и онда то на некога пренесу, док други кажу да имају стрпљења. 

Лекарској комори Србије је током прошле године пријављено 12 напада, док МУП саопштава да је било 700 напада на здравствене раднике.

Прецизне статистике нема, иако се у здравственим установама готово свакодневно дешавају и вербални и физички напади. На Онколошком институту недавно је син пацијенткиње кроз шалтер ишамарао службеницу.

"Имамо портирску службу, на улазима су постављене камере. Сада смо у поступку набавке још 26 камера", каже директор Института за онкологију и радиологију Србије, проф. др Радан Џодић.

Директор Дечје клинике у Тиршовој, проф. др Зоран Радојичић, каже да је једна од идеја да се ангажују психолози у покушају да унапреде тај однос од конфликтних ситуација.

"Треба да радимо на предупређењу, на промени свести, промени понашања и пацијената и нас самих", Зоран Савић из Здравственог синдиката.

Додаје да је потребно боље поверење, а за оне који то не желе, истиче, треба појачати казнене одредбе.

Комисија за безбедност здравствених радника, коју је формирао министар здравља, још није заседала, али се о том проблему говорило на седници скупштинског Одбора за здравље и породицу.

"Морају да се повећају мере обезбеђења у самим здравственим установама колико материјална ситуација дозвољава. Потребно је више људи, нарочито у хитним службама, уколико је могуће и детекторе метала треба поставити", каже директорка Лекарске коморе Србије, проф. др Весна Јовановић.

Државни секретар у Министарству здравља, проф. др Берислав Векић, каже да је за системске промене неопходно време.

"Одлучили смо се да постојеће капацитете боље ангажујемо, боља конекција са МУП-ом ће заштитити другу и трећу смену, где су покушаји напада чешћи", додаје Векић.

Разговарало се и с представницима Професионалног обезбеђења при Привредној комори Србије. Ради се на томе да и они помогну да све здравствене установе добију одговарајуће обезбеђење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару