Читај ми!

Сврљиг, општина и финансије у рукама жена

Општина Сврљиг једна је од ретких у Србији коју води жена. У том малом месту на југоситоку Србије, не само да се у локланом парламенту поштује родна равноправност према женама, већ су припаднице лепшег пола и у предности јер се налазе на скоро свим важним јавним функцијама. Мушкарци не замерају јер, кажу, привилегија је радити с нежнијим полом.

После много председника општине, пре две године Сврљиг је добио председницу, која је за најближе сараднике изабрала углавном жене.

"То се можда и подразумева да ми будемо пословно успешне а истовремено да будемо и лепе и паметне и домаћице, али ми смо ипак жене, а и нико није савршен", каже Јелена Трифуновић, председница Општине Сврљиг.

Од 43 запослених у општини, већина су прираднице лепшег пола - помоћнице, начленице, секретарке, јавни правобранилац, директорке јавних предузећа и установа .... У шали овде кажу да општина нема губитке јер су и финансије у рукама жене.

"Ја сам и мајка троје деце, а ако нешто волите ви увек можете да ускладите своје пословене обавезе са кућним и приватним обавезама", каже Марина Савић, начелница одељења за буџет и финансије.

Сврљижани који живе у врло патријархалној средини, кажу да нежнијем полу у лоаклној адмистрацији најпре нису веровали, али да су временом схватили да жене ефикасније решавају пробелме.

За разлику од локалне админстрације где су жене у предности, у самој општини другачија ситуација - од 14.200 становника, половина су мушкарци, половина жене.

У одсеку за приревду у Сврљигу раде искључиво мушкарци који тврде да пробелма са сарадницама никада нису имали.

"Радимо са успешним женама које знају свој посао, знају шта хоће и лепо сарађујемо", каже Влада Крстић, начелник одељења за привреду и пољопривреду.

А када заседа локални праламент чији је председник мушкарац, велике полемике када се одлучује, у Сврљигу нема.

"Воле да наређују али ја сам толерантан. Прихватам савете и никада нисам ушао у било какав конфликт са њима, жене су то", каже Небојша Антонијевић, председник Скупштине.

И док у локланој адмистрацији жене орагнизују посао, у срвљишким селима другачија слика. Свих 38 председника месних заједница су мушкарци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару