Читај ми!

Школа по мери ђака

Када проведете само један дан у новосадској школи "Милан Петровић" схватите да је она само у називу школа. Својим ученицима и корисницима, особама са здравственим тешкоћама и инвалидитетом, нуди много више - напредне програме, подршку, посвећеност, креативност, помоћ у учењу, раду, при запошљавању.

Сваки предмет, учионица, прибор, играчка, ходник, кутак, башта - све је прилагођено њиховим потребама. Школа има вртић и предшколско, а за основце, по потреби, кућна и индивидуална настава, продужени боравак.

"Моја ћерка не говори уопште, она има облик аутизма да не комуницира али се она изражава помоћу цртежа. Ја сам јако задовољна и њеним напретком и третманом у школи", каже родитељ Ана Брашњо Морић.

Школа успешно спроводи 20 програма социјалне заштите, међу њима и становање уз подршку.

"Имамо превоз ученика у основну школу, превоз корисника до 26 година и превоз одраслих и старијих корисника са тешкоћама преко 26 година", каже технички секретар школе Јелена Прентовић.

Посебно су поносни на кабинет за аугментативну комуникацију и музичко.

"Раде уз помоћ сензора и појачивача који се замењују руке музичара тако да олакшавају свирање. Сензори се окидају уз помоћ светла или сенке, гласа", истиче професорка музичког васпитања Радмила Ристовски.

Деца уче енглески и француски, а програми се изводе и на језицима националних мањина.

"Настава се реализује на мађарском језику за децу чији је мађарски матерњи језик", каже дефектолог Јасмина Кљајић.

Средњошколци, у новој школи на 8.000 квадрата, имају радионице, библиотеку, спортске терене, базен, сензорне собе, салу за кинези-терапију.

"Налазимо се у ткачкој радионици, имамо радионицу за производњу средстава за личну хигијену, бавимо се производњом течног сапуна", објашњава координатор дневног боравка Јован Марковић.

У склопу школе је и графички студио, продавница рукотворина, дневни боравак и Дом за смештај 40 ученика.

Школа "Милан Петровић" има 30 објеката различитих намена и капацитета. Половина је у околини Новог Сада. Један од њих је и салаш Ченеј где се одвија настава у природи.

"Имамо пољопривредну радионицу, радионицу за узгој гљива, радионицу за производњу ароматичног и лековитог биља", каже координтор Алекса Ајџановић.

Директорка Основне школе "Милан Петровић" Славица Марковић каже да је особље школе увек желело да одговори на потребе ученика, корисника, детета, одрасле особе са инвалидитетом и њихових родитеља.

"И на сваку ту потребу ми смо дефинисали програм јер личност је личност, она не припада само образовању, не припада само социјали", објашњава Славица Марковић.

Награде у свим областима освајају школа, запослени, ђаци и корисници. За крај дружења, награда од њих за нас - песма. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару