субота, 06.02.2016, 09:04 -> 09:38
Извор: РТС
Брашно од пасуља - иновација проналазача из Бора
Проналазач из Бора, металостругар у пензији, Јован Стојановић, осмислио је нови начин добијања брашна, од пасуља. Идеја се родила на РТС-овом такмичењу за најбољу иновацију 2014. године. Желео је да жене проводе мање времена у кухињи, да се пасуљ не натапа како би се лакше скувао и да се притом уштеди електрична енергија.
Брикети, од пасуља. Пресовањем на стотинак степени Целзијуса, у машини патентираној и атестираној на Машинском факултету у Нишу, од зрна пасуља настају такозване макароне. Оне као и брашно имају смањени проценат влаге.
"Хранљиве вредности не губи зато што је љуска сада самлевена и више не постоји као љуска. Кад потопите пасуљ у воду, та вода мора да се баци, у овом случају нема бацања те прве воде. У хладну воду размутити тај пасуљ, то брашно, на литар воде 100 грама тог брашна размутити и за пола сата је скуван пасуљ", објашњава Јован Стојановић, иноватор из Бора.
Завод за јавно здравље "Тимок" у Зајечару одредио је физичке параметре брашна од пасуља и утврдио његову микробиолошку исправност. С обзиром на то да не постоје сви упоредни параметри, анализе су вршене као и за остала брашна.
"Правилници и законска регулатива добро препознаје друге врсте брашна, тако да смо и ми по тој логици ишли", наводи др Дијана Миљковић, начелница Центра за хигијену у ЗЗЗ "Тимок" у Зајечару.
Како би се покренула производња брашна од пасуља, неопходно је патентирати ову намирницу. Јован се нада да ће и ту процедуру убрзо завршити.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар