Где је у Србији сахрањен Рогозинов чукундеда?

Потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин током посете Србији упутио је и једну личну молбу представницима српских власти. На Твитеру је написао да је замолио премијера Вучића да му помогне да пронађе гроб свог чукундеде, који је емигрирао у Југославију 1920. године.

"Замолио сам премијера Србије Вучића да ми помогне да пронађем место на којем је сахрањен мој чукундеда, генерал-мајор руске армије Николај Антонович Миткевич Жолка", написао је Рогозин и објаснио да је његов чукундеда, заједно са саборцима 1920. године, напустио Севастопољ и емигрирао у Југославију.

Александар Вучић му је одговорио: "Драги пријатељу, учинићемо све да помогнемо."

Опширније је Рогозин говорио у недавном интервјуу за Спутњик, када је рекао да се молбом обратио и министру одбране Србије.

"Негде овде у Србији је сахрањен мој чукундеда, а ја бих желео да нађем његове корене. Нажалост, има много напуштених гробова руских официра. Мој чукундеда је био један од команданата Беле гарде на југу Русије и двадесете године је са остатком руске Беле гарде отишао у емиграцију, дошао је бродовима заједно са Врангелом. Врангел је сахрањен у Београду и данас је моја супруга била тамо, у том малом храму... Овде је сахрањен и мој чукундеда Николај Антонович, ја бих желео да нађем његове корене", поручио је Рогозин.

Истакао је да је то за њега веома важно и навео да је за помоћ замолио српске званичнике, новинаре и историчаре.

Рогозинов чукундеда је у Србију дошао заједно са руским емигрантима после Октобарске револуције, која је бољшевике довела на власт.

У Русији је вођен суров грађански рат, током којег је у драматичним преображајима стрељана царска породица. То је означило и почетак масовне емиграције током које је отишло око два милиона људи. Била је то најмасовнија политичка емиграција у свету између два светска рата.

Избеглице су се расејале по готово свим државама Европе, око 200.000 њих доспело је на Балкан, а око 44.000 њих нашло је уточиште у Југославији.

Међу избеглим људима било је припадника различитих друштвених група, много истакнутих људи из културе, науке, политике...

У Србију је дошао генерал Петар Врангел (настанио се у Сремским Карловцима), председник Државне думе Михаил Роджијанко, чувени архитекта Николај Краснов, представници Руске православне цркве, и многи други руски научници, уметници, лекари.

То значи да су у Србији сахрањени неки чланови Државне думе, генерал Михаил Алексејев, врховни командант руске армије, Петар Врангел, главни командант руске Беле гарде.

У Србији су живели потомци и рођаци Суворова, Пушкина, Љермонтова, Толстоја, Булгакова...

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи