Новим законом до праведније расподеле дечијег додатка

Дечији додатак од само 2.660 динара је једина финансијска мера за смањење сиромаштва деце. Он, према многим мишљењима, не само да није довољан, већ је до сада и неправедно додељиван. Неретко су га добијала деца којима није био потребан, док са друге стране, није стизао до оних којима је неопходан. Нацрт новог закона о финансијској подршци породица са децом требало би да исправи те неправде, бар према најсиромашнијима.

Шесторо деце Мајсторовића сада су студенти. Школовање сами финансирају. Од малена су, каже њихова мајка, учили да раде, јер новца за живот није било довољно. Закони, тврди, никада нису били на страни породица са много деце. Дечији додатак добијало је само прво четворо деце.

"Значи за оно двоје нисмо имали уопште право и после неког времена укинули су нам све. За све људе са пуно деце тај закон је био незгодан. И ми нисмо имали никакве помоћи са те стране, али смо имали помоћ породице", наводи Драженка Мајсторовић, мајка шесторо деце.

Дечији додатак убудуће ће моћи да добије било које четворо деце, односно, када најстарије изгуби то право, остварује га следеће дете у породици. Износ додатка, међутим, остаје непромењен. Повећава се само за децу са сметњама у развоју.

"Места за унапређење што се тиче дечијег додатка су та што смо предлагали и да се деци школског узраста једнократно у септембру пред полазак у школу обезбеди већи једнократни износ за куповину и набавку књига. Дете школског узраста далеко више троши", објашњава Драгана Соћанин из Удружења "Родитељ".

Нова законска решења донеће извесне олакшице, па ће тако породице које добијају новчану социјалну помоћ моћи директно да остваре право на дечији додатак.

"Намера овог закона, макар кад је реч о најсиромашнијима, је да се доступност дечијег додатка олакша или повећа са укидањем неких захтева који су постојали", тврди Гордана Матковић из Центра за социјална истраживања.

Остаје, међутим, услов да дете редовно похађа школу. То, према неким мишљењима, дискриминише најсиромашније, јер често, тврде, не могу деци да обезбеде ни ужину.

"Добар део деце, не мали број, редовно не похађа школу. Доставе потврду и онда током школске године не иду у школу. Покушавамо на овај начин да подстичемо образовање деце, одговорно родитељство", истиче Милена Антић из Министарства за рад, борачка и социјална питања.

У многим развијеним земљама, право на дечији додатак је универзално право које има свако дете, без обзира на материјални положај породице.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи