У Београду прошле године 36 случајева мучења животиња

У Београду је током прошле године евидентирано укупно 36 случајева мучења животиња које су најчешће отроване или убијене ватреним и механичким оружјем попут палица и секира. Полиција је поднела 25 захтева за покретање прекршајног поступка због тровања паса.

Истовремено, београдска полиција је, по Закону о јавном реду и миру, поднела и 173 таква захтева против власника који су без надзора и заштитних средстава држали животиње.

За кривично дело убијање и злостављање животиња поднето је 11 кривичних пријава, а од тога се у два случаја радило о животињама без власника, односно луталицама, речено је Танјугу у МУП-у.

Кривичним закоником је за убијање и злостављање животиња предвиђена новчана казна или затвор до једне године.

Том казном биће кажњен онај ко повреди, мучи или на други начин злоставља животињу.

Како истичу, београдска полиција предузима све потребне мере и радње за процесуирање оних који муче и злостављају животиње, а у циљу сузбијања и превенције таквих дела успоставиљена је сарадња са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, надлежним тужилаштвима, прекршајним судовима...

Било би добро донети један посебан план којим би били обухваћени сви државни и недржавни субјекти ради заједничког деловања, првенствено на едукацији грађана и подизања свести о добробити животиња, поручују у МУП-у.

Профили особа које муче животиње су различити и не могу се подвести под јединствен образац, кажу у МУП-у и у прилог томе наводе два прошлогодишња случаја – пензионера који је омчом покушао да задави пса луталицу и малолетника који је ваздушном пушком усмртио две мачке луталице.

Најчешћи узроци смрти

Најчешћи узрок насилне смрти животиња су тровање, упуцавање ватреним оружјем и смртоносне повреде нанете механичким оружјем као што су палице, секире и слично, а у највећем броју случајева тровања животиња ради се о тровању паса луталица.

Када грађани пријаве да су нашли мртву животињу, полицијски службеници надлежни за територију на којој је она пронађена одмах излазе на лице места и уз претходну консултацију и сагласност надлежног тужилаштва обаве увиђај.

Тим увиђајем, кажу у МУП-у, полиција уочи релевантне чињенице и околности које би потврдиле сумњу да се ради о убијању или злостављању животиње.

Затим се спроводи криминалистичко-техничка обрада лица места, обезбеђују трагови и предмети, пронађено оруђе, оружје, чауре и слично.

Уколико постоји сумња да се ради о тровању, са лица места се узимају узорци сумњиве супстанце, који се шаљу на токсиколошку анализу, прецизирају у МУП-у.

Како додају, обавештава се и служба "ЗОО хигијене" која предузима одговарајуће мере из своје надлежности, а по налогу надлежног органа, тело убијене животиње се транспортује на Ветеринарски факултет ради обдукције која, наглашавају, представља важан доказ у судском поступку.

У МУП-у поручују да је за решавање случајева злостављања животиња важно обавити разговор са грађанима који су пријавили случај, јер они могу да пренесу своја сазнања и запажања о уоченим сумњивим појавама на месту догађаја, нарочито ако се ради о тровању или мучењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи