Читај ми!

Лекарке потписале уговоре за рад у избегличком кампу

Четири лекарке и четири медицинске сестре из Димитровграда, са евиденције Националне службе за запошљавање, потписале су једногодишње уговоре о раду. Оне ће бити ангажоване у избегличком кампу у Димитрогвраду. Посао им је обезбедила организавиција "WAHA international" у сарадњи са УНХЦР-ом.

Младе докторке и медицинске сестре радиће у три смене, како би у сваком тренутку могле да пруже помоћ избеглицама са Блиског истока. За већину, ово је прво радно искуство у струци.

Лекарка Слађана Борисов каже да се за сада добро сналази и сматра да ће то бити добро за њен даљи рад.

"Сваки рад значи, тако да је небитно да ли је овде или у Дому здравља, свака пракса значи пуно", каже медицинска сестра Викторија Дончев.

Лекарка Надица Давидков истиче да је њој, као лекару, ово прво искуство, али да има искуства као медицинска сестра годину дана.

Организација "WAHA international" организовала је комплетно медициснко збрињавање избеглица у два центра у Србији.

"'WAHA international' у сарадњи, као имплементациони партнер УНХЦР-а, наредних годину дана ће пружати медицинску помоћ на две тачке у Србији, у Шиду и у Димитровграду. Наша политика је да увек запошљавамо локално становништво", каже Маша Мишић из "WAHA international".

Весна Јовановић, директорка Лекарске коморе Србије, сматра да је то за лекарство у Србији добра прилика да се млади људи ангажују и започну са послом.

Лекарска комора Србије допремила је хуманитарну помоћ у лековима и санитетском материјалу. То је значајна помоћ и за општину Димитровград, која није у могућности да обезбеди потребне медикаменте.

"Општина Димитровград је у свом буџету предвидела средства за избеглице са Блиског истока, како би решавали пре свега комуналне проблеме. То је оно што је у нашој ингеренцији. Међутим, када се ради о медицинској помоћи и о лековима ту општина Димитровград тешко може да помогне", каже председник општине Димитровград Зоран Ђуров.

Тренутно се у избегличком кампу у Димитровграду, дневно пријави мали број избеглица, који се региструју и настављају пут даље.

Процене су да ће се број повећати од марта месеца, када им временске прилике олакшавају путовање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи