Српска ветерина годинама у заостатку за Европом

У Србији је мало стручњака попут ветеринара Ивана Ракића, који достигнућа у својој области прати у корак са колегама из Европе. Након школовања у престижним ветеринарским центрима, вратио се у Србију. Један је од ретких ветеринара у Србији који изводи најкомпликованије операције на коњима.

Иван Ракић се школовао на Исланду, а на његовој дипломи је и печат Кембриџа. Учио је од најбољих белгијских лекара. На очево имање, у село Јабучје надомак Лајковца, вратио се, како каже, са жељом да помогне животињама у свом крају – и то најпре коњима.

"Колико год да је операција компликована и да захтева велику количину и опреме и свега, још увек може да се изведе у партизанским условима", каже Ракић.

Импровизовану амбуланту у којој оперише коње сваки пут прави изнова. О најсавременијој опреми не размишља. Неколико хиљада евра, колико кошта операција, од власника скупоцених коња, често тешко наплати.

"Највећи је проблем јер се овде ради о пацијенту који има преко 500 килограма и када се уводи у анестезију коњ може да удари некога да га убије, повреди или сам да се повреди. Потребно је да простор у коме се коњ уводи у анестезију буде потпуно тапациран, мекан обезбеђен и да нема људи у просторији када се коњ уводи у анестезију и после тога се дизалицом подиже на операциони сто", истиче Ракић.

Каже да је најтеже увођење коња у анестезију и буђење из анестезије. Истиче, да ако се то уради добро, не би требало да буде проблема. 

Осим што коњима продужава живот, овај светски и српски ветеринар псима пресађује кожу, мачкама лечи бубреге.

"Када су пси и мачке у питању, мало заостајемо. Постоји мали број операција које не могу да се ураде у Србији а који се раде у развијеним европским земљама. Што се тиче коња, у заостатку смо неких 50 година", додаје Ракић.

Упркос покушајима да знање примени у Србији, разочаран је у то што, како каже, српској ветерини нема лека. Зато са првим пролећним данима планира да заувек оде из Србије. Овог хирурга и ветеринара Британци ће ускоро дочекати раширених руку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи