Читај ми!

Све више напада на медицинске сестре и техничаре

Медицинске сестре и техничари представљају главну спону између лекара и пацијената. Истичу да им посао тежак и да су лоше плаћени, али да воле свој посао и да га обаваљају предано. Истовремено, многобројне анкете показују да је то професија коју грађани најмање воле и често критикују. Све чешће су изложени насиљу, што сведочи и недавно убиство медицинске сестре у шабачком Дому здравља.

Све главне сестре Ургентног центра у Београду опростиле су се од трагично настрадале колегинице Љубинке Поповић. У најтежем тренутку, упозоравају да је број вербалних и физичких напада на сестре и техничаре из године у годину све већи, али и подсећају да су они изабрали тај посао јер желе да помогну.

"Сви ми волимо свој посао, јер нас држи ентузијазам, а краси нас љубазност, хуманост, и све оно што нас чини да прво будемо човек, па онда професионалац", истиче главна сестра Ургентног центра Клиничког центра Србије, Биљана Липовац.

Медицински техничар и специјалиста медицинске неге Миша Поповић каже да је задовољство када се човеку помогне, када се спасе нечији живот. "Потешкоћа има као и у свако другом послу, додаје Поповић.

Посао тежак, а плата мала. Пацијенти се пречесто се љуте на њих, иако углавном не знају шта све раде и са којим се проблемима суочавају.

Миша Поповић наводи да је сестра је та која највише времена проводи са пацијентом. "Она највише времена комуницира са лекаром, тако да добра сестра за једног лекара значи пола посла, јер прати пацијента све време, прати симптоме, узима анамнезу, дијагнозу, и са лекаром одлучује како ће се третирати пацијент", објашњава Поповић.

"Нас нема довољно, најмање смо криви што су велики редови, што су огромне гужве, а сестра и пацијент нису супротстављени једни другима", наглашава Радица Илић из Синдиката медицинских сестара и здравствених техничара Србије.

Илићева наводи да на 100.000 становника у Европи ради 730, а у овом тренутку у Србији , ради мање од 500 сестара на исто толико становника.

Радмила Угрица, председница Коморе медицинских сестара и здравствених техничара Србије скреће пажњу на тежак положај медицинских сестара.

"Поред тешких обавеза, медицинске сестре су суочене и са тешком материјалном ситуацијом. Заиста су магинализоване. Надам се да ћете и ви као медији помоћи да се углед медицинских сестара врати, јер сестре и техничари чине 70 одсто здравственог система Србије", наводи Угрица.

Према подацима Министарства здравља, у Србији ради нешто више од 60.000 сестара.

Иако их је прошле године запослено 1.200, ниједна здравствена установа нема довољан број сестара, па се неретко дешава да једна сестра брине и о 25 тешких пацијената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи