Читај ми!

Следеће недеље други циклус примене кубанске вакцине

У овом тренутку у Србији кубанску вакцину против рака плућа добија 13 пацијената. Држава је у октобру прошле године набавила 1.690 доза те терапије, што је довољно за 30 пацијената. Иако у Србији годишње од рака плућа оболи око 6.000 људи, ову терапију не могу да добију сви.

Примена вакцине у Србији отпочела је пре скоро месец дана, и пацијенткиње које су 10. децембра примиле први циклус терапије, наредне недеље, односно тачно после 28 дана, долазе да приме други циклус цимавакс вакцине.

Онколошкиња у КБЦ Бежанијска коса Сања Костић каже да су пацијенткиње за сада добро.

"Оне су у свакодневном контакту са нашим особљем, ради додатних питања или ако имају да пријаве неке нусефекте. Неопходан је преглед онколога пре сваке апликације вакцине, или примене хемиотерапије. За сада је било пријављено неколико нусефеката, у виду локалних реакција на месту примене вакцине, али већих проблема није било", каже Костић.

Објашњава да се вакцина примењује у неколико фаза.

"На почетку је фаза индукције, затим примена почетне вакцинације у одређеним временским размацима, то је конкретно на 14 дана, а након тога комбинација са хемиотерапијом. Највећи број пацијенткиња је у фази примене вакцине, или комбинације вакцине и хемиотерапије", додаје онколошкиња.

У овом тренутку, терапију у овој установи добија 13 пацијената, а интересовање за цимавакс вакцину не јењава. У току је тестирање још једне пацијенткиње и уколико оно покаже да је то могуће, почеће примена вакцине и код ње.

Прва процена, да ли је и колико вакцина утицала на побољшање имунитета пацијента, и да ли је дошло до смањења тумора, знаће се после другог циклуса терапије. 

"Након другог циклуса хемиотерапије, обавићемо радиолошка испитивања - скенере одређених регија, у овом случају грудног коша или грудног коша и абдомена, и тада објективно можемо проценити да ли постоји одговор на примену цимавакса", каже Сања Костић.

Од тога зависи да ли ће се наставити са том терапијом.

"Уколико је одговор добар, и имамо стабилизацију болести или смањење туморне масе, настављамо даље са применом овог вида лечење, а уколико се деси да вакцина не делује, обуставићемо примену и започети друге видове лечења", додаје онколошкиња.

У примену цимавакс вакцине у Србији биће укључен и Институт за онкологију у Сремској Каменици. Првих четворо пацијената терапију почињу у понедељак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи