Четрдесет жртава трговине људима, 60 одсто деца

Директорка Центра за заштиту жртава трговине људима Сања Кљајић рекла је да је у Србији је у 2015. години идентификовано 40 жртава трговине људима, а 60 одсто укупних жртава су деца.

"Према прелиминарној анализи, у прошлој години идентификовано је 40 жртава, што је у односу на 2014. годину мање. За прошлу годину у Србији је најзаступљенија сексуална експлоатација, као и претходних година, а повећан је број малолетних жртава на 60 одсто, што је највише до сада", навела је Кљајићева.

Кљајићева је након потписивања Меморандума о сарадњи са невладином организацијом АСТРА навела да је циљ меморандума ефикасније откривање жртава, као и ефикаснија помоћ и заштита тих особа.

"Меморандум треба да допринесе свеобухватнијем приступу и ефикаснијем кривичном гоњењу починилаца тог кривичног дела", додала је Кљајићева.

Директорка невладине организације АСТРА Марија Анђелковић рекла је да очекује да ће тај меморандум послужити као пример и другим државним институцијама, не само у тој области, већ и заштити жртава свих облика криминалитета.

"Један од циљева споразума је и правовремена идентификација починилаца. Ово је изузетно важан корак за Србију, којим се показује спремност државе да сарађује са цивилним сектором",оценила је Анђелковићева.

Меморандум о сарадњи садржи основна начела, права и критеријуме за сарадњу у области заштите жртава трговине људима, као и специфичне поступке у идентификацији и подршци жртвама и ступио је на снагу одмах након потписивања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи