Пауновић: Стратегија важна за бољу заштиту и већа права жена

Директорка Kанцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић оценила да је усвајање Националне стратегије за родну равноправност од изузетне важности за бољу заштиту и унапређење права жена.

Стратегијом, која се односи на период од 2016. до 2020. године, као и Акционим планом за њено спровођење, Србија потврђује решеност и успоставља континуитет на путу реформи које ће обезбедити пун обим поштовања и примене међународних стандарда у области заштите и унапређења људских права, истакла је Сузана Пауновић.

Пауновић, како је наведено у саопштењу, истиче да Нова стратегија и Акциони план предвиђају веће економско оснаживање жена и подстицање већег укључивања у политички живот, као и постављање на руководећа места у органима власти на локалном и републичком нивоу, како би се довеле у равноправан положај са мушкарцима.

Посебна пажња усмерена је на жене које су у виском ризику од вишеструке дискриминације, а то су Ромкиње, жене на селу и жене са инвалидитетом.

Стратегијом је предвиђено заједничко учешће институција на националном и локалном нивоу уз активно учешће организација цивилног друштва у оснаживању жена у циљу смањења ризика од дискриминације и побољшања статистике у корист жена.

У вези са питањем насиља над женама од посебног значаја је уклађивање Породичног и Kривичног закона, које нам је приоритет у наредном периоду, чиме ће бити омогућен ефикасан систем заштите жртава насиља у породици и благовремено и ефикасно санкционисање насилника, као и веће казне за починиоце насиља, нагласила је Пауновић.

Овом Стратегијом, како је наведено у саопштењу, уважене су и препоруке Kомитета за елиминисање дискриминације жена, чиме је држава показала посвећеност у испуњавању обавеза предвиђених ратификовањем Kонвенције за елиминисање дискриминације жена, а које се односе на заштиту положаја жена и унапређење родне равноправности.

Пауновић је указала да се од 139 прихваћених препорука Савета УН за људска права, из другог циклуса Унивезалног периодичног прегледа, кроз који је Србија прошла, 10 препорука се односи на родну равноправност, а 15 препорука на спречавање насиља у породици.

Директорка Kанцеларије за људска и мањинска права подсећа да Kомитет УН за економска, социјална и културна права, као и Kомитет УН за људска права, указују на потребу јачања националних механизама за родну равноправност, елиминисање родно засноване дискриминације и отклањање насиља у породици.

Ова два комитета позвала су Србију да спроведе свеобухватне реформе ради укидања одредби и пракси које подржавају родно засновану дискриминацију, као и да спроведе посебне мере за повећање заступљености жена у државној управи, локалној самоуправи и у процесима одлучивања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи