Читај ми!

Вулин: Мигранти неће бити враћани у Србију

Мигранти нису предмет Споразума о реадмисији и зато неће бити враћани у Србију, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Александар Вулин навео је да Србија није чланица ЕУ, те се Даблински споразум не односи на њу.

"Споразум о реадмисији се односи на наше држављане који одлазе из неког разлога, а без права да траже азил у земље ЕУ, и они морају да се врате. Што се тиче миграната, они нису предмет споразума о реадмисији", рекао је Вулин новинарима приликом посете прихватног центра у Адашевцима са европским комесаромХристосом Стилијанидесом.

Вулин је истакао да неће бити домино ефекта и да у Србију неће бити враћани мигранти, јер је све добро организовано.

Одговарајући на питања новинара, министар је истакао да није упознат са протестом миграната из Марока, Пакистана и Бангладеша, али истакао да Србија спроводи одлуке које су донеле земље на рути миграната.

"Уколико владе Хрватске и Словеније, Аустрије или било које земље на путу миграната, кажу да за одређени број држављана неких земаља није могуће обезбедити улазак, ни ми нећемо моћи да им обезбедимо улазак", рекао је Вулин.

С друге стране, како је рекао, Србија поштује своје међународне обавезе и закон и свако, без обзира да ли долази из Марока, Бангладеша или Сирије, има право да затражи азил на територији Србије.

"Даље од тога ми не можемо да гарантујемо нити можемо било кога да упутимо било где, али ако неко из Марока хоће да тражи азил на територији Србије, он то може да учини и ми ћемо кроз азилну процедуру видети да ли ћемо га задржати на нашој терирорији и да ли ћемо му дати азил", рекао је Вулин.

Друга ствар је, како је указао, ако неко жели да настави кретање а друге земље им не дозвољавају јер ми на то не можемо да утичемо и нећемо да кршимо договор.

Стилијанидес је рекао да је морална обавеза свих да заједно раде на решавању мигрантске кризе, поштујући начела која важе.

Он је похвалио владу и бројне хуманитарне организације које раде на терену у веома тешким условима на пружању помоћи избеглицама и испуњавању њихових потреба.

"Ово је прави пример солидарности на делу", рекао је Стилијанидес.

Отворен кутак за децу у центру Адашевци

У прихватном центру за избеглице и мигранте у Адашевцима отворен је кутак за децу и мајке који је намењен за храњење и пресвлачење беба, као и за игру деце која мигрантском рутом пролазе кроз Србију.

Простор је отворен уз финансијску подршку ЕУ и помоћ Уницефа.

Koмесар Стилијанидес је рекао да је читав прихватни центар, као и отварање кутка за децу, одраз солидарности на делу и подршка ЕУ.

Рекао је да је ЕУ земљама Западног Балкана омогућила 20 милиона евра помоћи за решавање мигрантске кризе, а део тих средстава је уложен и у новоотворени кутак за децу.

Европски комесар је похвалио напоре грађана Србије и њене владе у суочавању са мигрантском кризом и подршку коју пружају избеглицама које пролазе кроз Србију.

"ЕУ је ваш партнер и наставиће да помаже и подржава ваше напоре", казао је Стилијанидес.

Вулин је изразио захвалност европском комесару који је, према његовим речима, први препознао да ће земљама Западног Балкана, а пре свега Србији, бити потребна помоћ.

Отварању су, поред комераса ЕУ Христоса Стилијанидеса и министра Александра Вулина, присуствовали представник Уницефа Мишел Сен Лот, као и шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи