Читај ми!

Опасне хемикалије вребају на сваком кораку

Из производа које свакодненво користимо, попут хране, одеће, дечијих играчака, козметике, вребају опасне хемикалије. За сада је утврђено да више од 200 суптанци може да озбиљно поремети човеков хормонски систем, истичу у организацији Алтернатива за безбедније хемикалије.

Опасне хемикалије могу да утичу на стерилитет код жена, мушку плодност, гојазност, дијабетес, настанак рака и бројне друге болести. Немогуће их је потпуно избећи јер су свуда око нас, али се донекле можемо заштити од њиховог штетног дејства.

"Свако од нас треба добро да размисли пре него што обави куповину да ли да купи неки производ који у себи садржи хемикалије или ће можда купити неки други алтернативни производ који садржи мање хемикалија или уопште не садржи", истиче Јован Поповић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

У одабиру производа требало би да помогну декларације. Међутим, неке не садрже све важне информације.

"Произвођачи производа као што у дечије играчке или производа израђених од пластике нису у обавези да на декларацији наведу састав хемикалија, чак и ако су у питању опасне хемикалије. То је правило из Европске уније", истиче Јелена Милић из организације Алтернатива за безбедније хемикалије "АЛХЕМ".

У том случају, потрошач има законско право да информацију о хемикалијама у производу затражи од произвођача и продавца.

"Рок је 45 дана да се одговори на такво питање, а продавац даље пита свог дистрибутера, дистрибутер пита увозника, увозник пита произвођача, у целом том низу ће се наћи информација зато што је такав начин информисања прописан европским законом", додаје Милићева.

Да штетни производи не дођу до купаца, посао је надлежних инспекција.

"Привредни субјекти у Србији који се баве стављањем у промет хемикалија се заиста придржавају прописаних обавеза. Искуство говори да је свест код наше привреде сада већ на солидном нивоу где су свесни да и свест јавности јача" Соња РОГЛИЋ, Одељење за упрвљање хемикалијама Министарства пољопривреде

Информације о хемикалијама, безбеднијим алтернативама, савети, могу се пронаћи на сајту Министарства пољопривреде и многих удружења за заштиту потрошача.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи