Читај ми!

Kремација Захарија Трнавчевића у суботу

Кремација новинара Захарија Трнавчевића биће у суботу, 16. јануара на Новом гробљу у Београду, саопштило је Удружење новинара Србије.

Кремација је заказана за 17 часова, након опела у 16.30. Комеморација поводом смрти познатог српског и југословенског новинара биће у суботу у 12 часова у Скупштини Београда.

Новинар и дугогодишњи народни посланик Захарије Трнавчевић преминуо је јуче у 90. години. Трнавчевић је добитник више новинарских признања међу којима награде "Светозар Марковић" (1971), Награде за животно дело Удружења новинара Србије (1987) и Награде за животно дело ТВ Б92 (2006).

Једини је двоструки добитник Награде за животно дело Савеза новинара Југославије, односно Савеза новинара Србије и Црне Горе "Моша Пијаде" - 1988. и 2003. године.

Новинарску каријеру започео је у листу Задруга 1948. године. Писао је за листове Радник и Партијски радник, а дуго је радио на Радио-телевизији Србије. Био је уредник Телевизије Београд од 1964. до 1987. године. На телевизији Б92 водио је емисије "Знање имање" и "Добра земља".

Трнавчевић је био члан Удружења новинара Србије (УНС), чије председник био од 1974. до 1976. године, а затим Независног удружења новинара Србије (НУНС).

Био је члан Демократске странке до 2010. године, народни посланик на листи ДОС-а, председник Одбора за пољопривреду, прехрамбену индустрију, шумарство, водопривреду и развој села (1990) и саветник министра пољопривреде.

На изборима 2012. године изабран је за народног посланика на листи "Преокрет" коју је предводила Либерално демократска партија.

Рођен је у Шапцу, 2. јануара 1926. године, где је завршио учитељску школу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи