Железнички ред вожње на Брајевој азбуци

Предузеће "Србија воз" саопштило је да је и ове године припремило и дистрибуирало 300 примерака књижице Реда вожње на Брајевој азбуци за слепе и слабовиде особе. Такви редови вожње урађени су за железничке станице у Београду, Суботици, Новом Саду, Нишу, Краљеву и Чачку, наведено је у саопштењу.

Осим књижица Реда вожње, у централним холовима тих станица постављене су и информационе тактилне табле са Брајевим писмом које садрже и шему станице, чиме је слепим и слабовидим особама олакшано кретање.

У саопштењу се наводи да су на подовима железничких станица постављене и тактилне стазе за самостално кретање и усмеравање слепих и слабовидих особа до информационог паноа.

Српске железнице издају ред вожње за слепе и слабовиде особе већ девету годину, у сарадњи и уз консултацију са Савезом слепих Србије, наводи се у саопштењу.

Ред вожње припрема и штампа невладино удружење грађана Алтхеа, које ради на афирмацији и промовисању једнаких права и могућности за све у циљу побољшања укупног друштвеног положаја, а између осталих, и слепих и слабовидих особа.

Брајева азбука је специјално писмо настало 1825. године, намењено слепим и особама са слабим видом.

Произашло је из тзв. ноћног писма тајне службе које су га користиле у ноћним ратним дејствима, а основна тог писма се састоји из шест тачака, а сваком слову одговара одређена комбинација тих рељефних тачака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи