Транспарентност Србија: Бројне неправилности у обнови здравствених установа

Транспарентност Србија указала је да је обнова здравствених установа у Србији пример недомаћинског поступања са новцем пореских обвезника јер се извођачи радова бирају у поступку који карактерише мала конкуренција и бројне неправилности.

"То изазива сумњу да је поступак, или његов део, био намештен или да је постојао договор учесника у том поступку", навела ја Транспарентност Србија поводом данашње изјаве премијера Србије Александра Вучића да ће обнова здравствених установа показати да "држава, када има новца, може да (га) потроши и на озбиљан начин покаже домаћинско понашање".

ТС је у анализи објављеној пре више од две недеље утврдила да су у поступку јавних набавки за извођаче радова на обнову здравствених уставова поједине партије (радови у појединим оркузима) додељиване понуђачима чије су понуде одбијене јер су у преговарачком поступку подизали почетну цену и да званични документи садрже несхватљиве грешке.

Такође је утврђено да су понуђачи готово у динар "погађали" процењену вредност која није била објављена, а када то није био случај, понуђачи су повећавали цену у преговарачком поступку, како би понуда била одбијена и како би један од три понуђача после поништавања поступка у поновљеном добио посао по вишој цени.

"Поред тога, споран је и основ по коме је Министарство здавља добило сагласност да се ова набавка спроведе по преговарачком поступку без објављивања позива за подношење понуда. А управо одабир овог поступка је умањио конкуренцију и допринео да се на ове јавне набавке утроши више буџетских средстава него што би било утрошено у редовном надметању у отвореном поступку, што се никако не може назвати домаћинским понашањем", оценила је ТС.

Та организација је навела да нема разлога да Управа за јавне набавке не објави документ на основу којег је одобрила преговарачки поступак за избор извођача радова на обнови здравствених уставова.

"Тражили смо тај документ, али га још нисмо добили. Министарство је на наш захтев за достављање документа тражило додатни рок од највише 40 дана", истакла је ТС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи