Читај ми!

Строже казне за сечу шума

Српске шуме деценијама нестају – делом због клизишта, поплава и пожара, делом и због незаконите сече. Упркос сталним апелима надлежних, сваке године посече се око два милиона стабала четинара, а највише их страда током празника. Због тога је прошлог месеца измењен Закон о шумама, па ће незаконита сеча бити строже кажњавана.

Водећи се изреком Јосифа Панчића "Посеците шуме неком народу и ви сте уништили тај народ" Косјерић је још пре седам деценија почео да пошумљава падине и пропланке. Све шуме на том подручју су вештачки подигнуте, а шумар Маринко Војводић свакодневно открива шумокрадице.

"Поготово се ове године баш много тражило огревног дрвета. Што се тиче шумских крађа, код нас постоји неко правило да, ако изда малина у селу, онда се људи базирају на дрво", прича шумар Маринко Војводић из Шумске управе Косјерић.

Шумска управа Пожега и ове године из својих расадника бесплатно дели саднице за пошумљавање и државних и приватних шума.

"Познато је да у вишим пределима људи напуштају своја домаћинства и остају земљишта која су слободна. Наравно, на тим местима се врши пошумљавање и повећано је интересовање последњих година", наводи Предраг Тасић из пожешког Расадника.

Како би смањили бесправну сечу, "Србијашуме" су поново увеле обавезну документацију са жигом на посеченом дрвету, као доказ да је легално стављено у промет.

"Од изузетног је значаја сачувати шуме зато што, уколико дође до неке неконтролисане или бесправне сече на већој површини, да би се та површина обновила и да би се на њој појавила нова зрела и вредна шума, потребно је, у зависности од врсте дрвећа, између 60 и 70 година, а за неке и преко 100 година", напомиње Борис Ивановић из ЈП "Србијашуме".

Измењени Закон о шумама требало би да смањи незаконито пустошење шумског блага. Шумска инспекција и чувари имају овлашћења да одмах одузму дрва, а против шумокрадица биће покренути судски поступци.

"Судије за прекршаје су могле раније да то дрво не одузму и на неки начин то није одвраћало починиоце дела од крађе шуме јер су плаћали новчане казне, а дрво је остајало њима. Сада је обавезна мера одузимања дрвета и ми сматрамо да је то нешто што би требало да да највећи ефекат", напомиње Љиљана Совиљ из Министарства пољопривреде.

Да неке земље воде више рачуна о шумама показује пример Пољске, где у Малопољском војводству, током празника, наоружана стража уз асистенцију полиције чува јелке и смрче. За крађу једне јелке наплаћује се казна од 125 евра, на лицу места, док се за крађу више јелки може добити и затворска казна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи