Радна књижица отишла у пензију

Радна књижица као документ престала је да важи од 1. јануара, јер, будући да се сви подаци из ње могу наћи у електронској форми у Централном регистру, у Фонду ПИО, постала је непотребна, застарела и представља вишак папирологије, који се укида, изјавио је помоћник министра за рад Зоран Лазић.

"Новим изменама и допунама Закона о раду из 2014, радна књижица је престаје да важи од 1. јануара ове године", рекао је Зоран Лазић Танјугу и нагласио да је то добра одлука која нема никаквих негативних последица, с обзиром на то да су у међувремену сви органи и организације ускладили су своје прописе са тим.

"Тако да радни односи, доприноси, Централни регистар обавезног социјалног осигурања наставља да функционише на начин како је и предвиђено – прелазимо на електронску управу, тако да су радне књижице изгубиле свој смисао", подвукао је Лазић.

Напоменуо је да се радна књижица као документ може и даље у неким случајевима користити као доказ претходног периода, података из саме радне књижице, али је истакао да уношење нових података у њу једноставно није више потребно.

"С обзиром на то да се сви ти подаци могу наћи у електронској форми у Централном регистру, у Фонду ПИО, тако да је радна књижица непотребна, застарела и представља вишак папирологије, који се укида", рекао је Лазић.

Додао је да разни органи, организације, не треба више да траже радну књижицу као доказ, јер се докази који су уписани у саму радну књижицу могу прибавити путем Централног регистра, Фонда ПИО, или путем неких других органа и организација које у електронској форми воде све те податке.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи