Ортопедима пуне руке посла због поледице

Због снега и леда, и најављене ледене кише, саветује се посебан опрез возачима, али и пешацима. Они који савет нису схватили озбиљно празничне дане провели су код ортопеда. У појединим клиникама, било је више пацијената и за 15 одсто од уобичајеног броја пријема.

Због клизавих путева, снега и леда, непажње возача и пешака много је оних који су ових дана потражили помоћ ортопеда. Разлог: преломи и уганућа.

"Пала сам на кућном прагу. Оклизнула сам се и ударила у кућни шток. Излетеле су ми ноге и имам напрснуће кука", каже Дуња Бурсаћ.

Помоћ су тражили и млађи и они од 90 година. Било је и тежих повреда.

"Током новогодишњих празника, закључно са јучерашњим даном, имали смо 540 прегледа, од којих је негде 70 посто било са преломима. Имали смо десетак пацијената са најтежим повредама, не само мускулоскелетног система", каже начелник Службе ортопедије Ургентног центра Горан Тулић.

Слична слика је и Институту за ортопедско-хируршке болести "Бањица". 

"Наше хитне службе имају повећан броја пацијената, највише је прелома кукова и доњег окрајка ручног зглоба. Мада због саобраћајних несрећа имамо и друге повреде поготово вратног дела кичменог стуба", каже доктор Станко Миличковић.

Дуг је пут од пада до опоравка пацијента, после ортопеда следи физикална терапија.

"То значи да ми после ортопеда, преузимамо пацијенте и вршимо даљу рехабилитацију. Првенствено да смањимо отоке и да вратимо снагу мишића и функционалност зглоба. Уколико су упитању преломи шаке, опоравак траје и треба до два месеца да буду опорављени", каже физиотерапеут Предраг Јовичић.

За сигуран корак потребан је опрез. Ослободите руке, ходајте благо раширених ногу јер сте тако стабилнији и са одговарајућом обућом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи