Вратиле се роде у Београд

Према најновијим проценама демографа, у централној Србији и Војводини до 2060. живеће два милиона становника мање него данас. Вишедеценијској лошој статистици у 2015. пркосило је тек неколико градова. Београдска породилишта, рецимо, била су пунија него претходних година. Да такви подаци не би били инцидент, неопходна је озбиљна и дугорочна популациона политика, кажу стручњаци.

У 2015. години роде су се вратиле у Београд. Прави беби-бум догодио се у престоничком породилишту Народни фронт. Оборени су досадашњи рекорди.

"До данас је до 7.036 трудница, што је за неки проценат више него прошле године. То говори да смо у Народомо фронту урадили један велики и озбиљан посао. Наравно, уз све друге послове који се у клиници обављају и ми смо на то поносни, али морам да кажем да из године у годину број порођаја расте", каже Никола Церовић, гинеколог болнице Народни фронт.

У трци између дечака и девојчица, ове године победили су дечаци. Међу њима је и Лука Милосављевић. Зову га мали рекордер, јер је рођен као беба са бројем 7.000. Добио је награду, поклоне и мало славље ....

Мајка Бранислава Милосављевић каже да су је пријатно изненадили поклони.

"Прво ми је дете, желели смо га. Дуго смо се забављали и у томе смо и успели. Порођај је кренуо природно, али морао је да се заврши царским резом. Осећај је неописив стварно, бебица је супер, кажу има оцену 9 од 10", каже Милосављевићева.

Према подацима београдског Градског завода за јавно здравље, у престоничким породилиштима ове године рођено је за око хиљаду беба више него сваке од претходних пет година. Више дечје граје догодине ће бити и у Мајданпеку.

Директор Опште болнице у Мајданпеку Зоран Милошевић каже да су од ове године имали око 20-25 одсто више порођаја него у последњих пет година.

Посла имају и бабице у Прокупљу.

Начелник Одељења за гинекологију и акушерство, Општа болница у Прокупљу Ненад Радмановић каже да је биланс за ову годину врло сличан прошлогодишњем, 684 беба, што је пар више или мање сваке године.

Ипак, такве слике нису забележене у свим градовима у Србији. Многи се и даље боре са наталитетом и смањењем броја становника.

Градоначелник Панчева  Саша Павлов, каже када је када је рађен последњи попису 2011. у односу на 2002. годину имају око 3.500 становника више, али да такву судбину деле сва насељена места.

Годишње у Србији нестане град велик као Неготин. Од деведесетих година, број породица са децом се смањио за 16 одсто. Свака друга породица у Србији има једно дете.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи