Уручене дипломе полазницима Дипломатске академије

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић уручио је дипломе полазницима Дипломатске академије генерације 2014/2015. године и поручио да су интереси Србије, у њеној избалансираној спољној политици, неприкосновени.

"У околностима повећане комплексности међународних односа и повишених тензија, Србија се одлучила за принципијелну и избалансирану спољну политику у којој су њени интереси, а не туђи, неприкосновено приоритетни", рекао је Дачић на отварају церемоније доделе диплома у згради Министарства спољних послова.

Дачић је нагласио да се константама српске политике могу сматрати наставак напора у процесу придруживања Европској унији уз истовремено развијање пријатељских односа са Русијом, САД, Кином и другим земљама, заштита српског становништва и културне баштине на КиМ, као и активан допринос стабилности у региону и интензивирање међународне економске сарадње.

Међу најзначајнијим резултатима српске политике у 2015. години, Дачић је издвојио отварање преговарчких поглавља 32 и 35 чиме је, како је оценио, ЕУ потврдила да Србију доживљава као озбиљну државу са значајном улогом, од које се очекује да буде поуздан партнер и то не само у регионалном контексту.

Такође, како је рекао, значајно је потписивање анекса Бриселског споразума, дипломатске активности којима је онемогућено чланство Косова у Унеску, "успешно" председавање Србије ОЕБС-у и организовање Министарског савета ОЕБС-а у Београду, као и велики број посета на највишем нивоу.

"Спољна политика Србије је у потпуности посвећена дијалогу као начину за решавање проблема", сматра Дачић.

Дачић је полазницима Дипломатске академије поручио о да сваки државни службеник, нарочито дипломата, мора стално да има на уму националне циљеве и потребу да буде достојан њиховог остваривања.

"Убеђен сам да, ма колико будући задаци били изазовни, неће бити проблем онима који у себи, у темељима личне мотивације, препознају и негују принцип који је суштински услов за бављење дипломатским позивом, а то је јака свест о неопходности служења општем добру", поручио је шеф српске дипломатије.

Дачић је честитао полазницима Дипломатске академије на успешно завршеном Основном програму дипломатске обуке и поздравио полазнике нове генерације пожелевши свима много успеха у будућем раду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи