Реновирање српских болница

Готово да нема здравствене установе у земљи којој није потребно реновирање, односно у којој не би могла да се забележи слика недостојна и пацијената и лекара. Међутим, надлежни најављују да ће слика бити другачија већ средином следеће године.

Помоћник директора Опште болнице у Лозници Зоран Ковачевић каже да је испред Интерног одељења стање најтеже - фасаде, столарија, кровови све је јако лоше и мање више такво је стање већине објеката.

Слично је и у Ћуприји. Болницу чини више зграда павиљонског типа, од којих су поједине грађене пре више од 100 година. Ипак, захваљујући труду особља, пацијенти се не жале.

Директор Опште болнице у Ћуприји Слободан Гајић каже да је спроведен програм за санацију мокрих чворова и кречења болничких просторија.

"Ми смо 14. децембра потписали уговор о извођењу радова, очекујемо да ти радови ускоро крену", каже Гајић.

И у Београду много тога треба што пре средити, нпр. једну од зграда "Клиничко-болничког центра Звездара" у коју се није улагало готово 70 година, колико и постоји.

У тој згради је и највеће одељење геријатрије на Балкану, али и гинекологија са породилиштем у којем се годишње роди 2. 500 беба. Осам милиона динара даје држава, а осам су сами обезбедили.

Петар Сворцан, в.д. директора "КБЦ Звездара", каже да је примарно сређивање инфраструктуре, тј. водоводно-канализационих цеви, са пратећим санитарним чворовима, а такође да су обезбедили своја средства за улазе, холове, чекаонице и амбулантне.

И једна од установа за коју, пре свих пацијенти, кажу да је најлепша болница у земљи, такође има слабе тачке. Ипак, у "Клиничко-болничком центру Бежанијска коса" много је урађено - што захваљујући донацијама, што због ангажовања запослених.

Са поруком да је то добар пример и да не мора за све да се чека држава, обишао их је министар и најавио почетак радова у свим болницама.

"Ми смо управо завршили замену 116 прозора на болесничким собама у нашој болници, и то у рекордном времену захваљујући граду министарству али и управи за извршењу затворских санкција успели смо да реализујемо и донацију у кречењу а да пацијнети не трпе", каже директорка "КБЦ Бежанијска коса" Марија Здравковић.

Министар здравља Златибор Лончар каже да сутра почиње реновирање 164 здравствене установе.

"Потписани су уговори, сутра се креће и са уношењем материјала, креће се са радовима, вредност је негде око 700 милиона динара. Ово је најбрже што је било могуће да се спроведе јер то су средства из буџетске резерве која су морала да се искористе до краја године", каже Лончар.

Рок да здравствене установе изгледају лепше јесте средина следеће године. Током зиме радиће се унутрашњост - од кречења и сређивања подова до поправке санитарних чворова, а када се време пролепша, започеће сређивање кровова и фасада.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи